понеділок, 16 квітня 2018 14:42

"Було 10 могил, стало 20": в Полтаві згадали про загиблих захисників країни
9

Молитва на Алеї героїв в Полтаві
Фото: Денис Скриль
Марія Боняківська
Рома позивний "13"
На Алеї героїв в Полтаві
На Алеї героїв в Полтаві

На Алеї героїв в Полтаві на міському кладовищі відбулась панахида. Родичі, громадські активісти і військові помолились за спокій душ загиблих в АТО.

"Продовжую отримувати нагороди. Нещодавно дали за сина "Лицарський хрест добровольця" і "Лицарський хрест доблесті" І ступеню від батальйону "Дніпро-1". Нагороду не приносять радощів, бо краще, щоб син був живий. Але увага приємна, що побратими допомагають і не забувають. Дуже радію, що мою ідею підтримав Ігор Мочалов, батько загиблого під час Іловайська героя, депутати і громадські активісти, спільно із міською владою створили єдиний меморіальний комплекс", - розказала кореспонденту Gazeta.ua Марія Боняківська, матір загиблого Валерія Боняківського.

"Коли сину почали ставити огорожу, мені так зробилось дуже зле, що приїхала до Полтави на кладовище. Було наче видіння, що син попросив не городити його від побратимів, адже вони всі разом і всі вільні. Тому при проектуванні запланували, що огорожі не буде".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Полтаві поховали десантника із "Правого сектора".

До могил приходять родичі, знайомі і кладуть квіти. Часто - живі.

"Дуже боляче, що ряд на Алеї героїв продовжує збільшуватись. Відкрили комплекс із 10 могилами, а тепер їх до 20. Створили громадську організацію родин загиблих, але найбільше не хочемо мати нових членів. Втрата кожної людини для нас - це величезне горе. Дуже важко було відійти, мені допомогла книга, яку написала про сина. Перший рукопис спалила, але потім всі нотатки поновила і вже вийшла друком. Ось готуємося ще раз видати один наклад".

Всі присутні почали молитву, підтримавши духовенство, і піднялись із лавок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 20-річний військовий загинув від поранення в шию.

Окремо стоїть родина біля свіжої могили - 6 березня під Авдіївкою загинув десантник 20-річний Владислав Козченко від поранення осколком в шию. Його поминають родичі, кілька людей проходять і кладуть свіжі квіти, не кажучи нічого родині.

Біля уквітчаної могили гранатометника 128-ї гірсько-піхотної бригади Дмитра Гречка стоять підлітки і військовий у формі.

"Із Дмитром познайомився біля військкомату. Ми обоє знали, куди йдемо. Не хотілось, щоб вся ця погань була біля дому в Полтаві. Не треба бути генієм, щоб зрозуміти, що шахтар не може працювати із мінометом. Всіх пам'ятаємо, бо побратими будуть жити у наших серцях", - розповів Роман із позивним "13-й".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Буде в раю, бо пекло пережив в Авдіївці" - боєць прикрив собою 4 товаришів.

Поминальну панахиду за упокій всіх захисників країни, які загинули на неоголошеній війні на Донбасі, провів архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір.

30 полтавців загинули під час Іловайської військової операції. Із них - більшість була розстріляна під час так званого "зеленого" коридору.

Зараз ви читаєте новину «"Було 10 могил, стало 20": в Полтаві згадали про загиблих захисників країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути