Двоє чоловіків з Сокальського району на Львівщині постраждали від ботулізму. Хворих 21 серпня госпіталізували до реанімаційного відділення Львівсьої обласної інфекційної лікарні.
Про це повідомляє ZAXID.NET.
"Чоловіки 1958 і 1959 року народження споживали м'ясні консерви домашнього приготування і за деякий час їм стало зле. Їх доправили спочатку до районної лікарні, а звідти – до Львова. Зараз обоє пацієнтів – у реанімації, їхній стан важкий", - каже головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ботулізм: на курорті дві туристки потрапили до реанімації
Лікар інформує, що при цьому захворюванні пацієнтам необхідно якнайшвидше ввести сироватку від ботулізму. Що швидше її введуть, то швидше токсин буде нейтралізуватися і менше вражати органи і системи. Однак, сироватки від ботулізму в лікарні немає. Медики поінформували про це МОЗ і чекають сироватку. Наразі лікарі роблять все, що в їхніх силах, для порятунку хворих.
"Цього року ботулізм діагностували вже у семи мешканців області. Усі вони занедужали через вживання м'ясних консервів домашнього приготування. В Україні цьогоріч захворіло вже понад 90 осіб. Через відсутність сироватки дев'ятеро пацієнтів померло", - говорить лікар.
Ботулізм – це гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах.
Першими симптомами ботулізму є: слабкість, запаморочення, головний біль, сухість в роті. Також може бути нудота, блювота, випорожнення, температура тіла найчастіше не підвищена. Протягом декількох годин або кількох діб з'являються симптоми ураження нервових центрів головного мозку: порушення зору, двоїння в очах, сітка перед очима, розширення зіниць, біль та труднощі при русі очних яблук. Пізніше виникає ураження дихального центру, в результаті чого може настати розлад дихання і смерть від задухи.
Лікарі радять дотримуватися основного правила – чистоти. Що краще помита городина, гриби перед консервуванням, риба перед засолом, тим менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Найменше здуття кришки на консервованих продуктах – сигнал про те, що цю продукцію не то що їсти, навіть пробувати не можна.
З початку 2017-го станом на 18 липня в Україні зареєстровані 90 випадків захворювання на ботулізм, повідомили у Міністерстві охорони здоров'я. Дев'ять людей загинули. Вісім із дев'яти померлих захворіли внаслідок вживання в'яленої риби, четверо - риби промислового виробництва.
Коментарі