середа, 23 квітня 2014 14:32

Іспанський архітектор побудував собі двоповерховий екобудинок з глини
6

Перед вами глиняний маєток Каса Теракота (Casa Terracotta), побудований Октавіо Мендосой (Octavio Mendoza) в іспанському муніципалітеті Лейва.

Октавіо Мендоса - 64-річний іспанський архітектор-романтик, якому вдалося побудований будинок в 5400 кв. футів. Він жартома прозвав своє творіння "великим шматком металу", адже зведений особняк вручну з глини, обпаленої на сонці. Коричнева споруда виглядає дуже ефектно в оточенні зелених полів і гір.

Незважаючи на те, що Каса Теракота був побудований за давньою технологією, всередині можна побачити чимало "благ" цивілізації. Зокрема, тут можна побачити сонячні батареї для підігріву води, туалет і ванну, які прикрашені мозаїчною плиткою. У двоповерховому маєтку є простора вітальня і затишні спальні, а також повністю обладнана кухня. До речі, кухонний стіл і начиння виконані також з глини, декоративні, пивні кухлі і світильники - з вторсировини.

Октавіо Мендоса пропрацював багато років архітектором, він проектував житлові будинки, комерційні будинки і навіть церкви, а, вийшовши на пенсію, вирішив реалізувати свою давню мрію - побудувати будинок з глини. Над цим проектом він почав працювати 14 років тому, мета Мендоси - показати, як людина може продуктивно використовувати природні ресурси. У будинку немає нічого, виконаного з цементу або металу, так що активіст-еколог може пишатися тим, що йому все вдалося на славу.

Винахідливий архітектор вважає, що такі споруди, як його будинок, просто необхідні жителям пустельних регіонів нашої планети, де грунт ідеально підходить для будівництва. "У глиняних будинках могли б оселитися мільйони сімей", - вважає Октавіо Мендоса.

У створенні Каса Теракота взяли участь безліч ремісників, художників, архітекторів і дизайнерів. По суті, цей особняк - поле для творчих експериментів, будь-який бажаючий може прикрасити будинок так, як забажає. Октавіо Мендоса не живе постійно в цьому будинку, але приходить сюди щодня. Особняк відкритий для відвідувачів, вартість екскурсії чисто символічна - $3.50.

Зараз ви читаєте новину «Іспанський архітектор побудував собі двоповерховий екобудинок з глини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути