вівторок, 07 грудня 2021 15:53

Зеленський "замочив" Медведчука й сам перетворюється на олігарха - Ніколов

Зеленський "замочив" Медведчука й сам перетворюється на олігарха - Ніколов
Ігор Коломойський вирішив створити проблеми Рінату Ахметову руками президента Володимира Зеленського, вважає журналіст Юрій Ніколов. Фото: Офіс президента

Олігарх Ігор Коломойський прагне зменшити вплив і статки найбагатшого українця Ріната Ахметова. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав співзасновник видання "Наші гроші" Юрій Ніколов.

"На початку президентства Зеленського Ігор Коломойський дав інтерв'ю. Розповідав, що в Україні несправедливі правила гри. Наприклад, Ахметов на руді має ренту значно меншу, ніж Коломойський у видобутку нафти. Каже: я плачу 15 відсотків, а він два. Мовляв, Ахметову вигідніше вести бізнес. Коломойський засів в Україні, бо невиїзний через порушені проти нього на Заході кримінальні справи за відмивання грошей. Не поткнеться ні у Швейцарію, ні в Ізраїль. Візьмуть під руки й віддадуть ФБР. Створює дискомфорт для інших олігархів: хлопці, або допомагаєте мені розв'язувати мою проблему, або теж сидітимете в Україні обпльованими й упослідженими", - зазначив він.

За його словами, Коломойський створює проблеми Ахметову руками президента Володимира Зеленського.

"Зокрема з грошами. Спочатку через Укрзалізницю, де в Ахметова є великі інтереси (ідеться про нові тарифи на перевезення групи вантажів класу, до якого належить залізна руда. Щороку на цьому Ахметов втрачатиме близько 3 млрд грн. - Gazeta.ua). Оці утиски в грошах почалися наприкінці літа, і Ахметов зрозумів, що в нього проблема. Потім уряд не виплатив йому 3,5 мільярда в "зеленій енергетиці". Це було відверто й публічно. Бо заплатили всім, крім Ахметова. Це було примушення до миру на умовах Банкової. А він пручається. Якщо втратить ще кілька мільярдів, то зможе їх повернути, коли укладе новий пакт із владою. Питання, чи це буде за нинішнього президента чи за наступного", - додав Ніколов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коломойський руками Зеленського створює проблеми Ахметову: чому почалася і чим завершиться війна президента з олігархом

Він вважає, що закон про деолігархізацію спрямований насамперед на те, щоб зробити олігархів токсичними в очах Заходу.

"Щоб їм подорожчали європейські кредити. Єврооблігації є і в Ахметова, і в Пінчука. Єдиний, кому вже байдуже на репутацію - Коломойський. Тому закон про олігархів - це запрошення на переговори", - сказав журналіст.

Зеленський за два з половиною роки президентства змінився, вважає Ніколов:

"Справді відмовився від олігархічних грошей Ахметова й уже немає жодного потоку від нього на "Слуг народу". Ці гроші перекинув із "Великого будівництва". Зеленський сам перетворюється на олігарха. Справді "замочив" Віктора Медведчука, того вже немає як олігарха. Закрили канали й позбавили дизельної труби. Скоро вона вигулькне в руках Коломойського. Розробляють різні варіанти, щоб нею управляла контрольована ним Укрнафта. В Ахметова нічого не забиратимуть, але хочуть трохи розкуркулити, щоб не був єдиним українським олігархом, який наповнює кров'яні судини країни. Більше ніхто не має такого проникнення в усі сфери".

Офіс генпрокурора відкрив понад 200 кримінальних проваджень проти вугільних та енергетичних підприємств олігарха Ріната Ахметова, заявила Ірина Венедіктова 2 грудня. Напередодні цієї заяви Державна екологічна інспекція за дорученням прем'єр-міністра почала позапланову перевірку Центрального гірничо-збагачувального комбінату в Кривому Розі. Він належить до групи Метінвест Ахметова.
У посланні до Верховної Ради 1 грудня президент Володимир Зеленський зазначив, що "покінчить з олігархами". Цього дня в парламенті зареєстрували законопроєкт про введення тимчасових адміністрацій на об'єкти енергетичної інфраструктури - генерувальні компанії та обленерго - "у разі загрози" перебоїв із постачанням електрики. У разі їх введення всі органи управління та наглядові ради цих підприємств муситимуть підпорядковуватися Міненерго. У "Слузі народу" кажуть: документ спрямований саме проти бізнесу Ахметова.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський "замочив" Медведчука й сам перетворюється на олігарха - Ніколов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути