Ексклюзиви
вівторок, 20 липня 2021 10:59

Зеленський і Шмигаль представили нового голову Нацбанку

Зеленський і Шмигаль представили нового голову Нацбанку
Кирило Шевченко (по центру) з президентом Володимиром Зеленським і прем'єром Денисом Шмигалем у Нацбанку, липень 2020 року.

"Голова НБУ має бути незалежним. Окрім цього, у нього має бути ще щонайменше три важливі якості: професійність, мужність і відповідальність", - сказав президент Володимир Зеленський на представленні голови Національного банку Кирила Шевченка рік тому, 20 липня.

За чотири дні перед цим Верховна Рада призначила його на посаду.

"За" проголосували фракції "Слуга народу", ОПЗЖ, "Батьківщина", групи "Партія "За майбутнє" і "Довіра".

"Національний банк надалі продовжуватиме заходи щодо посилення фінансової стійкості банків. Зокрема треба підсилити роботу з часткою проблемних кредитів у банківської системи, яка сьогодні становить 48 відсотків", - сказав Шевченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явиться нова 5-гривнева монета

3 липня парламент звільнив Якова Смолія. Той понад три роки очолював НБУ.

Кирило Шевченко народився в російському місті Тула. Дитинство пройшло в місті Кадіївка Луганської області, нині окуповане російськими військами. Закінчив Харківський державний економічний університет. У банківській сфері з 1994-го. Працював у банках "Аваль", "Фінанси та кредит", п'ять років був головою Укргазбанку. За президентства Віктора Ющенка очолював Державну іпотечну установу. Був радником прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

Коли призначили Шевченка, долар коштував 27,11 грн. Сьогодні коштує 27,21 грн.

"З одного боку важко звинуватити Національний банк в тому, що була змінена монетарна політика. Водночас кадрові скандали, конфлікт між Рожковою і Шевченком негативно впливають на імідж НБУ", - каже в коментарі Gazeta.ua інвестиційний банкір Сергій Фурса.

"Це викликає питання в наших міжнародних партнерів, хвилює інвесторів.

Довіра - це ключове. Коли відбулася заміна Смолія на Шевченка - це значно її підірвало, суттєво вплинуло на наші перемовини з МВФ. Тоді Смолій пішов, заявивши про політичний тиск. З того часу так і не отримали жодного траншу.

Методи управління Шевченка трошки відрізняються від попередників. Люди, які приходять в Нацбанк, більше нагадують міцних господарників", - говорить Сергій Фурса.

Гривня залишається стабільною, каже економіст.

"Ситуація сприятлива, і фігура голови Нацбанку не впливає на те, що відбувається з гривнею", - говорить інвестиційний банкір.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський і Шмигаль представили нового голову Нацбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути