пʼятниця, 14 травня 2021 10:10

Запрацював закон про заочне засудження

Запрацював закон про заочне засудження
Закон вдосконалює спеціальне досудове розслідування. Фото: pixabay.com

У п'ятницю набули чинності зміни до Кримінального процесуального кодексу. Напередодні їх опублікували в газеті "Голос України".

Підозрюваного оголошують у розшук, якщо його місцеперебування невідоме. Або якщо він ухиляється від явки на виклик слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду. При цьому його повідомляли про такий виклик. А також - якщо він виїхав та/або перебуває в іншій країні або на тимчасово окупованих територіях України, повідомляє "Укрінформ".

Суд може розглядати клопотання про арешт, обирати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного, обвинуваченого, якого розшукують.

Підставами для спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження є ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду. Також - винесення постанови про оголошення підозрюваного, обвинуваченого у розшук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа про злочинне угруповання Януковича і вбивства на Майдані: з'явилися нові подробиці

11 травня зміни до КПК підписав президент Володимир Зеленський.

"Щоб почати щодо втікача спеціальне досудове розслідування чи спеціальне судове провадження, його мають оголосити в міжнародний розшук. Але Інтерпол іноді відмовляє Україні в оголошенні у міжнародний розшук певних осіб, мотивуючи це наявністю ознак політичного переслідування.

Суди зі свого боку пов'язують оголошення в міжнародний розшук з моментом виставлення Інтерполом "червоної картки" та, як наслідок, відмовляють у задоволенні клопотань про спеціальне досудове розслідування", - пояснювали необхідність змін до КПК.

Вони покликані забезпечити невідворотність покарання громадян, які вчинили кримінальне правопорушення і переховуються від слідства в інших країнах або на тимчасово окупованих територіях.

Закон запроваджує обов'язкову публікацію в загальнодержавних ЗМІ й на офіційному сайті офісу генерального прокурора відомостей про підозрюваних, щодо яких розпочато спеціальне досудове розслідування, не пізніше 24 год. після ухвали суду.

19 березня РНБО запровадила санкції проти позбавленого звання президента Віктора Януковича, колишніх прем'єр-міністра Миколи Азарова, генерального прокурора Віктора Пшонки, Сергія Курченка та інших. Загалом 29 осіб.

Зараз ви читаєте новину «Запрацював закон про заочне засудження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути