Ексклюзиви
пʼятниця, 23 лютого 2018 06:41

Закон щодо Донбасу опублікований у пресі і набув чинності

Закон щодо Донбасу опублікований у пресі і набув чинності
Порошенко підписує закон щодо Донбасу. Фото: Кореспондент

Закон "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях" в п'ятницю опубліковано в парламентській газеті "Голос України".

Відповідно до закону, тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях визнаються частини території України, в межах яких збройні формування і окупаційна адміністрація РФ встановили і здійснюють загальний контроль: сухопутної території і її внутрішніх вод в межах окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, внутрішніх морських вод, прилеглих до цієї території, надр під територіями і повітряного простору над цими територіями, повідомляє "Інтерфакс".

У визначенні дати початку окупації Російською Федерацією частини території України дається відсилання до закону "Про забезпечення прав і свобод громадян та правового режиму на тимчасово окупованій території України", в якому визначено дату початку окупації Криму.

Межі та перелік районів, населених пунктів тимчасово окупованих територій на Донбасі буде визначати президент України за поданням Міністерства оборони України, яке повинно бути підготовлено на підставі пропозицій Генштабу ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ні війни, ні миру - експерти оцінили закон про повернення Донбасу

В межах тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях діє особливий порядок забезпечення прав і свобод цивільного населення.

Відповідно до закону, факт остаточного виведення і відсутності збройних формувань РФ на Донбасі будуть встановлювати міністр оборони України і міністр внутрішніх справ України шляхом внесення спільного подання президенту України, який на цій підставі буде приймати відповідне рішення.

Стратегічне керівництво силами і засобами, які залучаються до здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ здійснює Генштаб, а керівництво безпосередньо в Донецькій і Луганській областях - командувач Об'єднаних сил, який призначається президентом України за поданням начальника Генштабу.

Командувач Об'єднаних сил буде реалізовувати свої повноваження через Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ.

Кабміну необхідно в місячний строк з дня набрання чинності цим законом привести свої нормативно-правові акти у відповідність з цим законом, забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів.

Верховна Рада прийняла документ "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях". 18 січня 2018 року. Закон визначає, що тимчасова окупація РФ територій України, незалежно від її тривалості, є незаконною і не створює для РФ ніяких територіальних прав.

20 лютого закон підписав президент України Петро Порошенко.

Зараз ви читаєте новину «Закон щодо Донбасу опублікований у пресі і набув чинності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути