Ексклюзиви
субота, 17 серпня 2019 19:48

Питання звільнення Луценка у новій Раді буде одним із перших - експерт

Питання звільнення Луценка у новій Раді буде одним із перших - експерт
Генпрокурору Юрію Луценкові мстяться силовики, каже політолог Олександр Кочетков. Фото: Reuters

Затримання заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юрія Гримчака і його помічника — помста силовиків. Про це Gazeta.ua сказав політолог Олександр Кочетков.

"Частині з них, професіоналам, не подобалася ситуація, коли за президента Порошенка не можна було чіпати окремих людей.

До заступника міністра була увага з боку правоохоронців. Напередодні звільнень чиновники пакуються. Дехто шукає варіанти, щоб щось підзаробити і піти з посади з грошима. До того ж Гримчак близький приятель Луценка. Той на неодноразові заклики Зеленського не подав у відставку, показував непокору. Ці два фактори співпали.

Силовики помстилися і генпрокурору і його товаришу, пробують підіграти Офісу президента. Ініціатива їхня, Банкова цього не вимагала. СБУ та НАБУ хочуть показати користь Зеленському, що вони готові боротися з корупцією. Та й всередині Генпрокуратури Горбатюк має конфлікт з Луценком і тому він активно бере участь у процесі проти Гримчака. Теж мститься.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналіст побачила цікаву деталь у справі Гримчака

Заявлені претензії до Гримчака справедливі. Попри те, що слідство ведеться не зовсім чисто. Те, що опиниться у тюрмі — 50 на 50. Доказова база може бути не професійно зібрана. Інкримінують шахрайство, а не корупцію. Зміна підслідності може зіграти дурну гру проти силовиків.

Впливових чиновників, замішаних у корупції — майже через одного. "Рішали" практично всі. Бачимо розгалужену схему. Коли людина наче б то вирішує питання у сфері, яка не належить до її прямої компетенції. Так ховаються від відповідальності, а довести корупцію важко. На рівні заступників — всі добре знайомі, можна домовитися. Якщо треба щось порішати, це може зробити чиновник з іншого міністерства.

Зеленський декларує поламати цю систему. Це необхідно, але буде важко зробити. Опиратимуться будь-якими засобами.

Щодо Луценка, то коли запрацює нова Верховна Рада, питання його звільнення буде одним із перших", - каже Олександр Кочетков.

Юрія Гримчака підозрюють у шахрайстві.

12 серпня його та помічника викрили на хабарі у понад $1,1 млн. Обоє нібито вимагали від підприємця гроші за вплив на суди та чиновників Мінкультури для прийняття потрібних рішень.

Зараз ви читаєте новину «Питання звільнення Луценка у новій Раді буде одним із перших - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути