неділя, 26 серпня 2012 14:22

"Влада нарешті знайшла чим пишатися – тим, що не відбила у громадян інстинкт розмноження" - політолог

"Влада нарешті знайшла чим пишатися – тим, що не відбила у громадян інстинкт розмноження" - політолог
Олександр Палій. Фото: radiosvoboda.org

Коли Микола Азаров написав у Facebook, що підвищення народжуваності в Україні – найрадісніша подія за останні роки, то він довів, що урядові нічим звітувати. Таку думку висловив політолог Олександр Палій у коментарі для Gazeta.ua.

"Премєр-міністр України прогнозує, що у 2012 році зниження населення буде вчетверо менше за торішнє, - зауважує фахівець. - Фантазії глави уряду гідні подиву: "Якщо так справа піде, то вже у 2013 році ми отримаємо перелом і матимемо абсолютний приріст".

Насправді це маніпуляції, бо дані статистики щодо певного зменшення смертності й збільшення народжуваності викликані насамперед входженням у дітородний вік чисельного покоління народжених у середині 1930 років".

За словами Палія, народжуваність середини 1980-х була у свою чергу зумовлена накладанням попередніх піків народжуваності, через покоління,
насамперед піку 1960-х років та післявоєнного піку народжуваності.

"Звітувати демографічними хвилями, що трапляються через покоління – це все одно, що урядові звітувати фазами сонячної активності, - вважає політолог. - Влада нарешті знайшла чим пишатися – тим, що не відбила у громадян інстинкт розмноження. Часто поганий господар збирає перший врожай, посіяний хорошим господарем. Якщо уряд прагне привласнити собі заслугу простого збігу обставин, то хай не дивується, коли його звинуватять у повенях або засухах".

Водночас, як зазначає Палій, іноді політики таки мають право звітувати глобальними демографічними зсувами. Це буває в разі, якщо вони перебувають на посадах по 17-18 і більше років.

"Незабаром вступить у дітородний вік вкрай нечисельне покоління народжених ближче до 2000 року, коли народилося лише 386 тисяч дітей - проти понад 1,5 мільйона у 1980-му і понад 0,5 мільйона нині. Азаров якось хвалився, що написав 16 державних бюджетів України. Тож тепер Микола Янович матиме змогу пояснити прогнозоване падіння демографічних показників, разом з іншими своїми колегами, що десятиліттями просиджують крісла. А за поточні демографічні показники Донеччини цілком зможе відповідати нинішній президент Віктор Янукович, що очолював місцеву державну адміністрацію в 1990-х. Не за горами той час, коли Микола Азаров з повним правом зможе попросити звіт у свого нинішнього шефа: як так сталося, що Донецька область ділить третє місце знизу за рівнем народжуваності і третє зверху за швидкістю зменшення населення", - резюмує Олександр Палій.

Зараз ви читаєте новину «"Влада нарешті знайшла чим пишатися – тим, що не відбила у громадян інстинкт розмноження" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

110

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути