субота, 20 липня 2013 19:24

Влада боїться протестів із соціальними вимогами - експерт про розгін "Врадіївського мітингу"

Влада боїться протестів із соціальними вимогами - експерт про розгін "Врадіївського мітингу"
Володимир Чемерис. Фото: lb.ua

Наразі українська влада не боїться політичних мітингів. Для неї більш небезпечними є акції-протести із соціальними вимогами.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив Член правління Української Гельсинської Спілки, співкоординатор акції "Україна без Кучми" Володимир Чемерис, коментуючи події в ніч з 18 на 19 липня, коли на Майдані Незалежності працівники "Беркуту" розігнали демонстрантів, які прийшли на підтримку Врадіївської ходи.

"Мені здається наша влада не боїться політичних мітингів, тому що зараз все більше в Україні росте частка протестів з соціальними вимогами. Їх є 60% від всіх мітингів і демонстрацій. І всі прекрасно бачать, що опозиція не може запропонувати людям якихось соціальних реформ, якихось змін до існуючого життя", - сказав Чемерис у коментарі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вся Україна — Врадіївка!" - у Києві протестували проти міліцейського свавілля

Він також висловив думку, що саме через це анонсована акція "Вставай Україно!" не досягла своєї мети.

"Я думаю, що якраз те, що ця акція (на підтримку врадіївців на Майдані - ред.) була без прапорів політичних партій, це було більш небезпечно для влади, ніж якби вона була під прапорами політичних організацій", - заявив експерт.

Чемерис також зазначив, що дії правоохоронних органів щодо учасників мітингу були незаконними.

"Дії правоохоронних органів були абсолютно неконституційними, тому що в статті 39 конституції України написано, що обмежити право на мирне зібрання може лише суд і лише у конкретних випадках. В даному випадку не було жодного рішення суду про заборону мітингу, розганяти мітинг на підставі припису управління благоустроєм міста – це є пряме порушення конституції України. Тому можна сказати, що в даному випадку дії міліції припинили дію конституції на Майдані Незалежності", - повідомив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якби мешканці Врадіївки не повстали, злочин був би "зам'ятий" - Луценко

"І ще можна сказати, що це порушення Європейських принципів. У нас в Україні, згідно українського законодавства, рішення Європейського суду є джерелом права. Навіть якщо не було повідомлення про проведення мітингу, то припиняти цей мітинг чи розганяти його - це недопустимо в європейському суспільстві і це є порушення європейської конвенції про захист прав людини", - додав Чемерис.

Нагадаємо, що в ніч з 18 на 19 липня беркутівці знесли намети активістів з Врадіївки на Майдані Незалежності.

Зараз ви читаєте новину «Влада боїться протестів із соціальними вимогами - експерт про розгін "Врадіївського мітингу" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути