понеділок, 11 лютого 2013 10:25

"Влада намагається показати, хто в домі господар" - Гарань про позбавлення мандатів двох нардепів

"Влада намагається показати, хто в домі господар" - Гарань про позбавлення мандатів двох нардепів
Олексій Гарань: рішення ВАСУ - це прояв слабкості влади. Фото: glavcom.ua

Судове рішення щодо позбавлення депутатських повноважень двох парламентарів є намаганням влади показати, "хто в домі господар".

Про це Gazeta.ua сказав професор кафедри політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань, коментуючи рішення Вищого адміністративного суду, який позбавив мандатів народних депутатів Павла Балогу і Олександра Домбровського.

"Це є безпрецедентне рішення, бо повноваження депутатів вже вступили в силу. Крім того, на моє переконання, це абсолютно політизоване рішення", - зауважив він.

Гарань додав: "Ми знаємо, ким приймаються рішення, особливо такі, що стосується судової системи. Якби у нас був реально діючий Конституційний суд, то, очевидно, він би назвав це рішення неконституційним. На жаль, ми знаємо, що наш КС підкоряється тому, що говорять на Банковій, так само як і інші суд. Це не просто неправове рішення, воно є безпрецедентним за своєю суттю".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Позбавлення Балоги і Домбровського мандатів було антиконституційним - експерт

Експерт припустив, що таким чином влада намагається продемонструвати свою силу та можливості.

"Це, так би мовити, спроба показати, хто в домі господар, і, перш за все, показати це депутатам мажоритарникам, в тому числі так званим незалежним, які не ввійшли у склад фракції Партії регіонів. Насправді, це рішення свідчить про слабкість та про недостатній "запас міцності" у ПР. Це засіб залякування інших народних депутатів", - переконаний Гарань.

Він зауважив: "Дуже символічно, що це рішення ВАСУ співпало із візитом Штефана Фюле — воно було прийнято одразу після від'їзду єврокомісара. Виглядає так, що українська влада говорить про Угоду про асоціацію з Європейським союзом, а насправді приймає рішення, яке, знову таки, всіма міжнародними моніторинговами організаціями буде однозначно розцінено як не дотримання принципів верховенства права".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кармазін нагадав Балозі, що він теж приводив до влади "сумнозвісного гаранта"

Однак, на думку Гараня, навряд чи варто очікувати, що подібні рішення суду стануть масовими.

"Це рішення настільки виходить за межі здорового глузду, що, сподіваюся, це не стане масовим явищем. Це лише певна демонстрація позиції влади, того, що вона може робити в судах. І це демонстрація не тільки депутатам, а й олігархам та іншим", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «"Влада намагається показати, хто в домі господар" - Гарань про позбавлення мандатів двох нардепів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути