пʼятниця, 20 липня 2012 15:13

"Викинути мільярд на камери — це дуже "жирно" для України" - екс-голова ЦВК

"Викинути мільярд на камери — це дуже "жирно" для України" - екс-голова ЦВК
Ярослав Давидович каже, що веб-камери на дільницях, - як мертвому припарка. Фото: rbc.ua

Колишній голова Центральної виборчої комісії України Ярослав Давидович вважає, що веб-камери, які уряд запропонував установити на виборчих дільницях під час виборів в жовтні 2012 року, ніяким чином не забезпечать прозорість цих виборів.

Про це він сказав у коментарі Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жодні відеокамери чесних виборів не забезпечать - голова КВУ

"Перш за все, це було недоцільно. Воно не зіграє такої ролі, як хтось на це розраховує. Я розумію, там Росія в минулому році на цей крок пішла, а Микола Азаров повторив це. Таємність голосування забезпечується зовсім іншим шляхом, єдине, що можна прослідкувати за відеокамерами, який порядок на виборчій дільниці, чи там нормальна ситуація. А щодо виборчого процесу, відеокамери абсолютно не вплинуть на його прозорість і чесність", - наголосив він.

"А сума надзвичайно велика, - додав Давидович, — 993 мільйони, ну це мільярд. Коли виборча кампанія коштує мільярд 250 мільйонів, і там недофінансування по окремих статтях і до цього часу існує, то викинути на вітер мільярд — це для України дуже "жирно". Для бюджету України ця акція є не дуже прийнятною".

Окрім того, колишніх голова ЦВК пояснив, що Сергій Ківалов за свого головування вже намагався зробити щось подібне, проте тоді всі з цього тільки посміялись.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховна Рада обладнає виборчі ділянки веб-камерами за 994 мільйони грн

"Я маю певний досвід, у 2004 році було запропоновано оснастити веб-камерами декілька дільниць у декількох областях. Я вам скажу, що це технічно дуже відповідальна справа. Це була ініціатива Ківалова, і ми тоді теж стільки коштів викинули, що я би порадив Шаповалу (голова ЦВК -ред.) підняти ці документи і показати у Кабінеті Міністрів. Тоді включили одну дільницю, посміялися і викинули в цінах 2004 року більше мільйона — а це великі гроші на той час", - нагадав він.

Також Давидович радить теперішнім працівникам ЦВК нагади Миколі Азарову, що вже є подібний досвід і він не спрацював і не спрацює: "Хочуть показати, що ми робимо чесні вибори — не так робляться чесні вибори, і не веб-камерами".

Зараз ви читаєте новину «"Викинути мільярд на камери — це дуже "жирно" для України" - екс-голова ЦВК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути