вівторок, 06 квітня 2010 15:12

Ванникова зіронізувала над "Победами" Януковича

Ванникова зіронізувала над "Победами" Януковича

Нова влада приймає антиукраїнські рішення на догоду Кремлю, віддаляючи Україну від Європи, але й не стаючи повноправним партнером Росії.

Про це йдеться в заяві речника екс-президента Віктора Ющенка Ірини Ванникової, яку поширила прес-служба партії "Наша Україна".

За її словами, "останні дії представників нової влади на усіх її рівнях, на жаль, лише підтвердили: за місяць роботи вона спромоглась лише на декілька антиукраїнських за своєю суттю рішень".

"Одіозний міністр освіти та науки Дмитро Табачник видав наказ, яким скасував державний екзамен з української мови для бакалаврів у вищих навчальних закладах, а нове керівництво "Першого національного" телеканалу ухвалило рішення щодо початку русифікації каналу. Перший крок (каналу) - це припинення практики перекладу на українську мову російськомовних синхронів у новинах", - зазначає Ванникова.

Вона наголошує, що намір припинити перекладати українською російськомовні синхрони у новинах "суперечить світовій практиці функціонування державних каналів в країнах, де конституційно закріплена єдина державна мова".

Ванникова нагадує, що згідно зі статтею 10 Конституції України "держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України" - і ця позиція підтверджена рішенням Конституційного Суду, за яким застосування української мови обов"язкове для державної сфери по всій Україні.

"Здається, це якраз той випадок, коли очільники Першого національного каналу поплутали державне з приватним. Такий прецедент небезпечний започаткуванням тенденції ігнорування Конституції і законів України, продовження постколоніального статусу України", - заявляє річниця екс-президента.

На її думку, подібні дії - це перевірка "реакції суспільства на наступні кроки щодо згортання підтримки української мови у засобах масової інформації - якраз тоді, коли вони вже сприймаються суспільством як належне".

"Очевидно, що нове керівництво України, задобрюючи у такий спосіб Кремль, розраховувало отримати від цього якість дивіденди. Але, на відміну від українського, російське керівництво інтересами своєї держави не торгує", - зазначає Ванникова.

Тому прем"єр Микола Азаров, за її словами, "їдучи у Москву "за шерстю, повернувся стриженим", він не лише нічого не зміг домовитись щодо газу, а й почув про те, що щодо труби російську сторону цікавить власність, а не консорціум, та і взагалі, варто подумати про приєднання до Митного союзу чи вступ до Союзної держави".

"Трохи більше пощастило президенту Віктору Януковичу - президент Росії Дмитро Медвєдєв зволів покатати його на своїй "Победі" та пообіцяв, що російські солдати маршируватимуть по Хрещатику на день Перемоги", - заявляє Ванникова.

"Сумно, але з такими "Победами" Україна все далі відкочується від Європи, не стаючи у той же час повноправним партнером Росії. Росія ніколи не поважала права васалів, - тих, хто за "Победу" готовий жертвувати національними інтересами", - наголошує вона.

Зараз ви читаєте новину «Ванникова зіронізувала над "Победами" Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

64

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути