четвер, 23 січня 2014 03:15

У Вінниці похоронили демократичну Україну
13

Фото: Фото: Тетяна Щербатюк

22 січня о 17.20 близько двохсот вінничан підійшли до будівлі Вінницької облдержадміністрації.

В очікуванні спікерів мітингу перекрили рух по вул. Соборній. Співали гімн України та вигукували різні гасла. Дехто з пасажирів міського транспорту приєднався до протестувальників.

Частина мітингувальників у цей час стояли під польським консульством. Вінничани передали полякам список 67 депутатів обласної ради від Партії регіонів з проханням не давати їм віз до Польщі.

О 18.00 під стінами ОДА розпочався  2-тисячний мітинг. Присутні пом'янули хвилиною мовчання загиблих у протистояннях на вул. Грушевського у Києві. Усі спікери висловлювали рішучий протест свавіллю влади та закликали не стояти осторонь подій, що відбуваються в Україні.

"Я вперше вийшов на мітинг. Все відкладав, відкладав. Але тепер не сила мовчати. В Київ поїхати не маю можливості, тому прийшов сюди. Мене непокоїть, в якій країні будуть жити дві мої доньки. Якщо Майдан розженуть, почнеться партизанська війна. Люди не здадуться", - сказав Віктор Яковлєв.

Молодики в масках блокували кілька "чорних входів" з облдержадміністрації. Кілька з них з кийками у руках намагались зайти у середину. Натомість міліціонери щільно перегородили двері. Протистояння завершилось усними суперечками.

За словами начальника обласної міліції Віктора Русина, який приїхав до мітингарів після перекриття дороги, правоохоронців проінструктували про незастосування сили до мирних демонстрантів.

"Якщо ж на міліціонерів будуть нападати, вони будуть змушені затримувати, застосовувати силу, арештовувати. Але я впевнений, що протистояння у Вінниці не буде. Щодо порушників, які перекрили Соборну, ми цього разу обмежились попередженням, штрафувати не будемо. Наступного разу будемо складати протоколи", - запевнив Русин.

Близько 19.00 на площу Театральну принесли труну, де на неї чекали близько п'ятиста молодих людей. На труну поклали національний прапор з написом "Тут поховано демократію".

В руках учасники ходи тримали плакати та транспаранти "Скільки ще людей мають пожертвувати життям?!? Аби УКРАЇНЦІ прокинулись", "Ні смерті вільній Україні", "Ми проти насилля!", "Україно, прокидайся!", "Ні свавіллю влади!" та інші.

Пройшли великою колоною по Соборній. Біля облдержадміністрації учасників траурної ходи зустріли оплесками та вигуками "Молодці!" Далі рушили до площі Європейської, зайшли на площу Незалежності і повернулись на Театральну, де мали символічно похоронити труну. Передумали і віднесли хоронити труну до ОДА. Мовляв, поближче до влади.

Там заспівали гімн та залишили труну біля входу в приміщення адміністрації. Навколо всі стіни обклеїли плакатами. І приєднались до мітингувальників, які вимагали присутності губернатора. Хтось повідомив, що він приїде. Але його так  і не дочекались. З'явились пропозиції рушити до його будинку. Але мітингарі не підтримали цю ідею.

Майже до 21.20 продовжувався мітинг, частина присутніх постійно рухалась пішим переходом. Коли дізнались, що водії та кондуктори десятків зупинених тролейбусів і трамваїв замерзли у вагонах, зауважили: "То чого ж вони до нас не приєднуються? Нам тут тепло".

Опозиційні депутати обласної ради будуть клопотати про прийняття рішення щодо визнання на території Вінниччини недійсними скандальних законів від 16 січня.

Зараз ви читаєте новину «У Вінниці похоронили демократичну Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути