середа, 01 серпня 2018 18:40

У Раді вигадали, як завадити журналістам

У Раді вигадали, як завадити журналістам
У Верховній Раді намагаються заборонити журналістам знімати нардепів без їх згоди. Фото: Верховна Рада

Регламентний комітет Верховної Ради хоче заборонити знімати народних депутатів без їхньої згоди. Відеоматеріали в журналістів будуть вилучати. Про це повідомила у Facebook керівник комітету з питань свободи слова Ольга Червакова.

"Регламентний комітет пропонує вилучати у журналістів відео з депутатами, зняте в Верховній Раді, якщо депутат особисто не дав дозволу на таку зйомку або заперечив проти неї. Про це йдеться в листі за підписом очільника комітету Павла Пинзеника на адресу Комітета з питань свободи слова, що надійшов сьогодні. Документ обґрунтовує рішення про створення "гетто" для журналістів на третьому поверсі парламентської будівлі.

Комітет вважає, що робота журналістів у Раді має бути відкритою, і ось як він розуміє цю відкритість: "Зйомка, яка проводиться відкрито, має бути не прихованою (не таємною) для особи, щодо якої здійснюється ця зйомка. Припускається зйомка особи без її згоди, якщо вона проводиться, зокрема, відкрито в публічних місцях, поки особа, яку знімають на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку не висловить своє заперечення щодо цього, у такому разі зйомка повинна бути припинена, а моменти запису з участю цієї особи вилучені".

Тобто, комітет з питань регламенту вважає законним і правильним те, що Кримінальним кодексом трактується як злочин, а Конституцією й Законом про інформацію - як цензура".

Комітет посилається на статтю 307 Цивільного кодексу України, що передбачає зйомку фізичної особи лише за її згодою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парубій поставив крапку у дискусії з допуском журналістів у кулуари

Натомість 171 стаття Кримінального кодексу чітко говорить, що за незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів загрожує до 3 років в'язниці, а за вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов'язків – 4.

Раніше, у липні Комітет з питань регламенту та організації роботи Верховної ради запропонував не пускати журналістів у кулуари парламенту. Для ЗМІ виділять прес-центр на 3-му поверсі. Ініціатива пов'язана з інцидентом, що стався в травні 2018 року. Коли фотограф оприлюднив знімок, на якому представниця ЗМІ показувала непристойний жест у камеру.

Зараз ви читаєте новину «У Раді вигадали, як завадити журналістам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути