Ексклюзиви
неділя, 29 листопада 2020 23:50

У парламенті Хорватії Голодомор вперше назвали геноцидом українців

У парламенті Хорватії Голодомор вперше назвали геноцидом українців
За словами Марко Літре, Голодомор є "цивілізаційним соромом, на який нам слід зважати, аби розуміти куди нас веде політика соціалізму та комунізму". Фото: скріншот з відео

Хорватський політик Марко Мілановіч Літре виступив із трибуни сабору із засудженням Голодомору, влаштованого в Україні радянськими окупантами. Про це він заявив 27 листопада.

У День пам'яті жертв Голодомору Літре спільно з українськими дипломатами долучився до жалобної акції поряд із пам'ятником Тарасу Шевченку в Загребі. Про це повідомила пресслужба посольства України в Республіці Хорватія.

"Разом з депутатом хорватського сабору (парламенту) Марком Мілановічем Літре запалили свічку пам'яті за жертвами Голодомору в Україні. Наш обов'язок - не лише запалити свічку цього жалобного дня, а й запалити в серці вогонь пам'яті про закатованих голодом українців. Дякуємо пану Марку Мілановичу Літре за засудження 27 листопада 2020 року з трибуни парламенту Хорватії (вперше!) Голодомору в Україні 1932-1933 років як геноциду українців", - зазначається у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столиці пройшла панахида за жертвами Голодомору

При цьому п'ятихвилинний виступ Літре почав з вітання "Слава Україні!"

За його словами, Голодомор є "цивілізаційним соромом, на який нам слід зважати, аби розуміти, куди нас веде політика соціалізму та комунізму".

Щороку в четверту суботу листопада в Україні вшановують загиблих від голоду. Цьогоріч День пам'яті жертв Голодомору припадає на 28 листопада.

Протягом 1932–1933 років на території УРСР померли понад 7 млн людей, ще 3 млн українців загинули поза її межами — на Кубані, Північному Кавказі, Нижньому Поволжі та Казахстані.

За допомогою штучного голоду більшовики намагалися придушити спротив українців. Селяни не бажали віддавати своє майно та землю колгоспам. 1930 року відбулося 1716 селянських протестів.

Зараз ви читаєте новину «У парламенті Хорватії Голодомор вперше назвали геноцидом українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути