Ексклюзиви
середа, 25 травня 2011 14:14

У НУ-НС кажуть, що Литвин хоче перетворити вибори на аукціон

У НУ-НС кажуть, що Литвин хоче перетворити вибори на аукціон

Скасування прохідного бар'єра та впровадження мажоритарної системи може призвести до подальшої олігархізації парламенту.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав "нунсівець" Роман Зварич.

"Якщо дійсно всю виборчу систему переводити на мажоритарні округи, то тоді треба ставити питання так: чи ми хочемо будувати вибори основі політичних партій, чи віддаємо 450 округів практично на аукціон для того, щоб найбагатші люди просто скупили собі депутатські мандати", - зауважив Зварич.

При цьому політик зазначив, що така ж ситуація буде в разі, якщо таких кандидатів висуватиме політична партія.

"Це не має значення, чи з висуненням від партій. Той хто проходить таким чином в парламент не несе жодної відповідальності перед виборцями. Фактично він може робити усе що завгодно, тобто точно не цікавитися інтересами народу України, а буде піклуватися особистими інтересами", - додав політик.

На думку парламентаря більш доцільним було б збереження пропорційної системи.

"Які б не були проблеми з пропорційною системою з точки зору визначення представництва у вищому законодавчому органі, а вони є, але вона є передумовою розвитку суспільно-політичного життя України у демократичному напрямку", - додав парламентар.

"Слід реформувати пропорційну систему, зокрема відмовлятися від закритих списків, а не відмовлятися від неї", - переконаний політик.

Зокрема, Зварич пропонує, щоб виборці голосуючи за певну політичну силу визначали місця її кандидатів у списку, "бо абсурд, коли особа, яка симпатизує "Нашій Україні" буде визначати, хто пройде в парламент від Партії регіонів".

Парламентар також переконаний, що чергові парламентські вибори відбудуться за змішаною системою.

"Я переконаний в цьому на 99,99%. В тій частині, де мажоритарка буде самовисунення. шалені гроші будуть на це йти, звично. Буде також скасована норма про участь у кампанії виборчих блоків", - резюмував політик.

Нагадаємо, що спікер парламенту Володимир Литвин запропонував скасувати виборчий бар'єр на парламентській кампанії. Політик також зазначив, що виступає за повернення мажоритарки.

Зараз ви читаєте новину «У НУ-НС кажуть, що Литвин хоче перетворити вибори на аукціон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути