субота, 24 червня 2023 06:40

Спецтема: Війна Росії проти України

В ISW проаналізували "повстання" Пригожина проти Міноборони РФ

В ISW проаналізували "повстання" Пригожина проти Міноборони РФ
На думку аналітиків, повстання Євгена Пригожина навряд чи увінчається для нього успіхом. Фото: ТАСС

Засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин розпочав збройне повстання в Росії у спробі змінити керівництво Міністерства оборони РФ.

Такий бунт ватажок найманців розцінює як рятувальний для себе, вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW). Водночас Кремль навряд чи підтримає олігарха у цьому конфлікті.

"Повстання Пригожина навряд чи увінчається для нього успіхом. Керівник "вагнерівців" поширив відео, де показані наслідки ракетного удару по тиловому табору його найманців. Пригожин звинуватив Міноборони РФ у завданні цього удару. В ISW не можуть самостійно перевірити достовірність відео. Експерти припускають, що воно, можливо, було створено з інформаційною метою", – ідеться у повідомленні.

Потім Пригожин використав це відео, щоб виправдати свою найвідвертішу риторичну ескалацію проти Міноборони РФ та заклик до дій проти відомства. "Кухар Путіна" закликав росіян не чинити опір, зберігати спокій, залишатися у своїх будинках. Він попередив, що його найманці "розберуться з тими, хто знищив російських солдатів". А потім пообіцяв повернутися на фронт до України.

Пригожин звинуватив міністра оборони РФ Сергія Шойгу в особистому плануванні операції зі знищення "вагнерівців". Заявив, що 25 тис. його бойовиків нібито готові діяти. Пізніше він опублікував аудіо, у якому уточнив свої попередні висловлювання, заявивши, що жодного "перевороту в РФ" немає, але є "марш за справедливість".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вагнерівці" збили військовий вертоліт РФ – Пригожин

Російські сили внутрішньої безпеки активізувалися у відповідь на заяви Пригожина та можливі кроки "вагнерівців", насамперед у Москві та Ростові.

"Кремлівські пропагандисти розповіли, що у Москві посилено заходи безпеки. Піднято загони спеціальної поліції (ОМОН) та спеціального оперативного реагування (СОБР) Росгвардії. Кремль, схоже, виступає проти дій очільника "вагнерівців". Російські джерела опублікували кадри, на яких видно, як військова техніка рухається вулицями Москви", – зазначається у звіті.

Найімовірніше, що Пригожин повністю розраховує на те, що "вагнерівці" виступлять проти керівництва Міноборони РФ, і насильно усуне від влади командування в Ростові-на-Дону.

"Очевидний початок збройного повстання Пригожина є кульмінацією його кампанії щодо збереження контролю над своїми збройними силами. Він, імовірно, розглядає свої дії як екзистенційну спробу виживання", – зазначають експерти ISW.

Аналітики вважають, що навіть якщо ПВК "Вагнер" може реально загрожувати Міноборони РФ, малоймовірно, що диктатор Володимир Путін погодиться на успішну спробу Пригожина повалити МО.

Насильницьке повалення лоялістів Путіна, таких як Шойгу та Валерій Герасимов, завдасть непоправної шкоди стабільності передбачуваної влади Путіна, і керівник Кремля навряд чи погодиться на якесь збройне повстання. Навіть якщо він підтримає тих, хто його очолює.

Ватажок ПВК "Вагнер" Пригожин звинуватив Міноборони РФ у ракетному ударі по табору найманців. У пов'язаних із "вагнерівцям" Telegram-каналах з'явилося відео нібито з результатами обстрілу. На ньому кажуть, що це атакували не українці, а свої. У Кремлі це заперечують.

Війська Пригожина висунулися в бік російських кордонів. У Москві та низці російських міст перекривають дороги та вулиці. Біля Кремля з'явилася військова техніка.

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що президент РФ "в курсі ситуації, що розгортається навколо Пригожина, вживаються всі необхідні заходи".

Зараз ви читаєте новину «В ISW проаналізували "повстання" Пригожина проти Міноборони РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути