Ексклюзиви
середа, 26 липня 2023 10:13

Спецтема: Війна Росії проти України

Найближчими днями в Україні продовжать воєнний стан і мобілізацію

Найближчими днями в Україні продовжать воєнний стан і мобілізацію
Рада продовжить воєнний стан та мобілізацію найближчим часом. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

В найближчі дні Верховна Рада знову продовжить дію воєнного стану та загальної мобілізації в Україні.

Імовірно, це станеться найближчими днями, заявив нардеп Ярослав Железняк у Telegram 26 липня.

"Дію воєнного стану та мобілізації продовжать ще на 90 діб, тобто до 15 листопада. Це буде вже восьме продовження воєнного стану та мобілізації з початку повномасштабної війни. Востаннє їх продовжували у травні до 18 серпня", – йдеться у повідоменні.

Железняк нагадав, що для продовження воєнного стану і загальної мобілізації президент України повинен підписати два укази, які подають на затвердження у парламент. Потім оборонний комітет Ради повинен схвалити ці укази. Після цього відбувається голосування у залі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Тернопільщині суд покарав чоловіка, який відмовився від мобілізації

Воєнний стан – це особливий правовий режим, який передбачає надання органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози.

Наразі в Україні діє загальна мобілізація, яка здійснюється в обсягах, визначених мобілізаційними планами. У першу чергу проводиться призов резервістів, колишніх учасників АТО, ООС з поступовим нарощуванням чисельності військ за рахунок військовозобов'язаних, які проходили службу.

В Україні триває мобілізація. Видають повістки навіть в громадських місцях. І хоч її отримання не означає негайного відправлення в зону бойових дій, існують чіткі терміни, коли військовозобов'язаному треба з'явитися у військкомат. За неявку загрожує адміністративна та кримінальна відповідальність.

На фронті є підрозділи, які потребують ротації. Тому в Україні є потреба в мобілізаційному ресурсі. Водночас нині видно падіння ентузіазму у людей призовного віку.

Зараз ви читаєте новину «Найближчими днями в Україні продовжать воєнний стан і мобілізацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути