середа, 27 червня 2018 11:23

Ющенко пояснив, як пройти шлях від "хохла" до українця

Ющенко пояснив, як пройти шлях від "хохла" до українця
Зараз політичною нацією вважають себе більше 50% українців, каже третій президент Віктор Ющенко. Фото: ATR

Питання єдиної помісної церкви є сьогодні чи не основним на порядку денному України.

Про це сказав третій президент Віктор Ющенко в ефірі телеканалу ATR.

"Я нікого не хочу образити, але дорога від хохла, новороса, малороса, гопника, тушки, тітушки до українця - це не дорога миті. Ми ж поважаємо людину такою, як вона є. Ми ж говоримо, що ми демократи. А демократ не прийде і не повчатиме будь-кого: в яку церков тобі ходити.

Але доки ми не прийдемо до цільної соборної, помісної церкви, тої єдності, про яку говорить поляк, чех чи литовець нам не досягти.

Православ'я завжди будується по національному принципу. Католицизм - по іншому. Є папа Римський - намісник Бога на землі і кругом філіали. А у православ'ї кожна національна церква єдина і не підлегла нікому. Ні константинопольському, румунському, болгарському, московському. Вона незалежна.

Як можна ходити у храм, який оспівує московську владу, і бути українцем?

А в нас... Подивіться на ті скандали після звернення президента, парламента, уряду. По-суті, це питання першої незалежності. Якщо ви духом не підпорядковані московській митрополії, це вже багато говорить про ваш суверенітет, свободу.

Як можна ходити у храм, який благословляє московське військо на боротьбу з Україною, оспівує московську владу, і бути українцем?", - зауважив Ющенко.

Зараз політичною нацією вважають себе більше 50% українців, сказа він.

"Якщо взагалі бути відвертим, ми говоримо про першу православну парафію світу. Якщо додати в український церковний внутрішній діалог теми порозумінь з вірними московського патріархату, греко-католицької, автокефальної церкви, тоді виходимо на собороний, православний люд, якого буде не менше 20 мільйонів. Тому українську церковну місію добре розуміють всі патріархи. І за українське питання сьогодні йде боротьба", - пояснив Ющенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війна розкриває очі людям, яка Церква є українська, а яка – російська"

19 квітня Верховна Рада підтримала звернення президента Петра Порошенка до константинопольського патріарха Варфоломія про надання автокефалії православній церкві в Україні. Під час розгляду цього питання колишні "регіонали" уперше після Революції гідності заблокували трибуну.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко пояснив, як пройти шлях від "хохла" до українця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути