Ексклюзиви
неділя, 11 березня 2012 17:28

Помер останній президент УНР у вигнанні

Помер останній президент УНР у вигнанні

Учора, 10 березня, у місті Гамільтон (Канада) на 87 році життя помер останній Президент УНР у вигнанні, Голова Проводу Українських Націоналістів, Голова Правління Фундації імені Ольжича у Києві Микола Плав'юк.

Як відомо, народився Микола Васильович 5 червня 1925 в с. Русові на Покутті, вчився у Снятинській школі, де розпочав свою громадсько-політичну діяльність, увійшовши до юнацтва, а згодом до членства ОУН. 1946 року закінчив середню школу в таборі переміщених осіб, Мюнхенський університет (1949). Член Центрального союзу українських студентів (ЦЕСУС), "Пласту" та інших українських громадських організацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові Січові Стрільці і вояки УНР стріляли у поляків (ФОТО)

Емігрувавши 1949 року до Канади, певний час працював робітником. Згодом закінчив Монреальський університет Конкордія (1954), після чого розпочав свою професійну кар'єру в компанії "Ессекс Пекерс", яку завершив на посаді президента цієї компанії.

Активіст громадсько-політичного життя Канади, з 1949 р. член Українського Національного Об'єднання Канади (УНО), згодом член президії, заступник Голови та Голова УНО Канади (1956-1966).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музей УНР створять у Києві

Одночасно Плав'юк займав керівне становище в ОУН як член Проводу Українських Націоналістів (1964).

З 1979 року Миколу Плав'юка було обрано Головою Проводу Українських Націоналістів на еміграції, а з 1992 р. і в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Помер останній президент УНР у вигнанні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

77

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути