Ексклюзиви
понеділок, 05 березня 2018 15:21

УКРОП: "Серед наших потенційних партнерів усі опозиційні сили. Можемо діяти разом для зміни влади"
15

3 березня УКРОП провів 14-й з'їзд партії
Василь Шкляр: "Найбільше наше лихо - у великій зневірі, безнадії, яку посіяла серед українців безвідповідальна, злочинна влада"
Делегати з'їзду виконують гімн України

- Україну роз'їдає вогневиця корупції, беззаконня і соціальної деградації. Але найбільше наше лихо - у великій зневірі, безнадії, яку посіяла серед українців безвідповідальна, злочинна влада, - каже лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка, письменник 66-річний Василь Шкляр. Він відкриває 14-й з'їзд партії "Українське об'єднання патріотів – УКРОП" 3 березня у Києві.

У конференц-залі "Олімпійський дворик" на вул. Великій Васильківській збираються 452 делегати. Вони приїхали з усіх областей України і Автономної Республіки Крим.

Розглядають питання про обрання голови партії. На цю посаду висуваються три кандидати – голова політради, народний депутат 43-річний Тарас Батенко, голова Криворізької міської організації УКРОПу, очільник Ради ветеранів АТО партії 50-річний Микола Колесник і голова Сумської обласної організації партії Владислав Луговий, 55 років.

- Ви тільки подивіться, що б'є сьогодні українця у самісіньке серце, - продовжує Василь Шкляр. Його показують на двох великих екранах. – Хоча б заробітна платня. Вчитель не вартий мізинця продажного судді. Вчений не вартий нігтя чиновника, який дивиться нам не в очі, а у нашу кишеню. Чесної України ми ще не здобули. Живемо в країні абсурду, де генерал в час війни не знає, що таке тепловізор. Де злочинцям замість кайданів дарують біжутерію браслетів. У час зневіри і безнадії мусимо здобути довіру людей і повернути віру у можливість змін і чесної політики. Слава Україні!

- Героям слава! - відповідають присутні і аплодують.

Звучить національний гімн.

Вшановують хвилиною мовчання загиблих воїнів.

На з'їзді присутні представники ВО "Батьківщина" - народні депутати Іван Крулько і Сергій Євтушок.

- Хочу привітати вас від імені Юлії Тимошенко. У майбутньому на всіх рівнях влади, в об'єднаних територіальних громадах можемо створювати коаліцію, - говорить Сергій Євтушок.

- Україна ходить по колу бідності і відсталості. Фактично стоїмо над прірвою. З одного боку людей турбує подальший розвиток країни, з іншого – власний добробут і безпека. Країну роздирають війна і корупція, - виступає Тарас Батенко.

- Винні в загибелі патріотів на Майдані гуляють на волі, а ветерани АТО ходять по кабінетах з протягнутою рукою у пошуках правди. Світлі голови і золоті руки їдуть шукати кращої долі за кордон. Освіта, медицина, пенсійна система заведені у глухий кут половинчастими реформами. Замість чіткого плану розвитку країни влада продовжує годувати народ обіцянками, а сама потай набиває власні кишені, відпочиває на Мальдівах і торгує з ворожою Росією. Україну врятує не просто зміна персон у владних кабінетах. У владі мають бути патріоти з чесним, дієвим планом виходу з цієї ситуації.

Якщо запрошувати на Донбас миротворців, то тільки на умовах України. Влада має розірвати дипломатичні та економічні стосунки з Росією. До повної перемоги.

Зал аплодує.

– Українське військо має бути модернізоване за стандартами НАТО. Маємо працювати і здолати війну.

До слова запрошують Миколу Колесника.

- Вчора була річниця, як на посаду керівника Дніпропетровської обласної державної адміністрації був призначений Ігор Коломойський (очолював її з березня 2014-го по березень 2015-го. – Gazeta.ua), - говорить він. - Це та команда, яка зупинила російську навалу, скажену "новоросію". За це заплачено страшну ціну. Скоро відзначатимемо День добробатів. Але як будемо дивитися їм у вічі - всі тюрми забиті добровольцями. І депутати, зокрема від УКРОПу, беруть їх на поруки. Ми – справжня опозиція. Попереду буде дуже важко, на нас кинуть увесь ресурс і "Опу" (Опозиційний блок. – Gazeta.ua), і БПП. Але що нам боятися?

- Сьогодні 52 політв'язня перебувають у тюрмах Росії, - каже голова Кримського осередку партії 59-річний Ерфан Кудусов. - Із них 31 - кримський татарин. Мільйон 600 тисяч переселенців, близько 70 тисяч людей виїхали з півострова, третина - кримські татари. Ці люди не покидають Україну. Вони живуть серед вас у різних регіонах. Крим чекає сигналів, що ми йдемо його звільняти – політичним, воєнно-дипломатичним шляхом. Таких сигналів від держави, на жаль, поки що мало. Відповідальні політики мають займатися деокупацією півострова.

За Батенка віддають голоси 403 делегати, за Колесника – 130, за Лугового – 56.

- Голова партії не є царем, вождем – він є менеджером. Єдине, що можу вам, колеги, запропонувати, – це робота, важка наполеглива праця на благо України й заради нашої спільної перемоги, - каже Тарас Батенко після голосування. Він очолюватиме партією наступні чотири роки.

Присутні затверджують положення про обрання кандидата на пост президента від УКРОПу та офіційно розпочинають процедуру праймеріз. Подібна діє у США, Ізраїлі, Великій Британії, Іспанії, Італії, Франції. "Українське об'єднання патріотів" стало першою в Україні політичною партією, яка обере свого кандидата шляхом внутрішньопартійного голосування.

"Укропівці" також прийняли Кодекс партійної етики.

- Це - простий і зрозумілий процес прийняття рішення не в кабінетній тиші, а на полях дискусій із членами своєї партії, - каже 46-річний Богдан Яременко, очільник Київської міської організації УКРОПу, голова правління фонду "Майдан закордонних справ". - Ми – жива політсила, яка у вільній демократичній дискусії вирішує всі внутрішні питання.

Починаючи з 4 березня, протягом місяця всі члени УКРОПу зможуть висувати і реєструвати свої кандидатури в секретаріаті партії. Після цього упродовж п'яти місяців претенденти презентуватимуть свої програми у регіонах. Голосування за кандидатів розпочнеться восени на конференціях міських та обласних партійних організацій і республіканській в АР Крим. У кінці року УКРОП визначить єдиного кандидата.

- Партія, яка не бере участі виборах, є мертвою. Тому маємо йти до всіх органів влади. Я готовий брати участь у "праймеріз" і шукати підтримку однопартійців, - звертається до присутніх народний депутат 44-річний Віталій Купрій. – Це не просто процес для процесу. Якщо наш кандидат пройде у другий тур — він переможе. В Україні є запит на нових людей у владі - молодих, фахових, енергійних, а головне чесних.

- Влада визначила, що найнебезпечнішою людиною для неї є Ігор Коломойський (бізнесмен, є головою комісії партійного контролю УКРОПу. – Gazeta.ua), - говорить 45-річний Ігор Палиця, очільник Волинської обласної ради, член президії партії. – У 2014-му з ним обіймалися. Я запитував тоді: а де Пінчук, Ахметов і решта олігархів, які мають гроші і можуть стати на захист країни? Їх не було. Вони всі мовчали. Сьогодні бачимо на Мюнхенському саміті - Порошенка водить під ручку Пінчук. А Ахметов у чотири рази підняв вартість на електроенергію і набиває свої кишені. Президент каже, що він збіднів. Але у рейтингу мільярдерів він навпаки - піднімається.

З'їзд триває понад три години. Завершують гімном України.

Журналістів запрошують на прес-конференцію.

‒ Влада починає потихеньку зачищати опозиційний простір, - каже Тарас Батенко. – Це стосується не тільки видворення за межі України Міхеіла Саакашвілі. Знесли наметове містечко під Верховною Радою. Така собі проба на реакцію. Сьогодні бачимо серед наших потенційних партнерів усі опозиційні сили, які готові працювати на демократизацію суспільства. Можемо діяти разом для зміни влади.

Зараз ви читаєте новину «УКРОП: "Серед наших потенційних партнерів усі опозиційні сили. Можемо діяти разом для зміни влади"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути