середа, 10 вересня 2014 10:58

Україні потрібно протриматися півроку - експерт про Донбас

Україні потрібно протриматися півроку - експерт про Донбас
Фото: uapress.info

Політолог Віктор Небоженко вважає необхідними прямі контакти президентів України і Росії. Про це він сказав в коментарі Gazeta.ua

"Навколо будь-якого президента завжди в'ються демагоги, корупціонери, родичі, політтехнологи, радники. Вони діляться на дві групи: одні говорять, що війну треба вести за будь-яку ціну, інші виступають за мир. Такі "голуби і яструби". Так скрізь, починаючи з Кеннеді та Хрущова. Путина та Порошенка теж оточують представники обох груп. Тому контакти президентом, нехай навіть по телефону, без цих людей дуже важливі, щоб вони могли отримати першочергові матеріали", - наголосив експерт.

За словами політолога, між президентами має бути встановлений режим довіри. "Порошенко повинен переконатися, що Путін виконує свої зобов'язання і обіцяє: Із завтрашнього дня я відвожу авіадесантні частини з України. Або він обдурить. Але тоді у президента України буде ще одна можливість телефонної розмови зі спробою виправити ситуацію. Порошенко повинен зрозуміти: він має справу з вічно підлою людиною або все ж Путін може виконувати хоч би частину домовленостей. Це можна перевірити тільки при особистих контактах", - пояснив Небоженко.

"Було б непогано, якби вони випадково зустрілися десь у Вашингтоні, куди 18 вересня їде Порошенко. Це було б корисно не лише Україні і Росії, але і США. Необхідно, щоб з'явилася якась тенденція таких зустрічей. Тому що ми живемо в невизначеності - війна знову може початися у будь-який момент. Цього разу вона буде ще жорстокішою, тому що сепаратисти заговорили про найстрашнішу формулу: мир в обмін на територію. У Путіна поки часу багато - десь півроку, тому що почалося все з Криму. Нам треба протриматися, щоб Росія зрозуміла: Донбас - це не те, заради чого варто було сварити два великі народи. За цей час будуть конфлікти. Зараз у нас не мир і навіть не перемир'я, а припинення вогню та обмін військовополоненими. Хочеться, щоб це продовжилося як можна довше. Але коли сепаратисти заговорили про те, що відстоюватимуть межі Донецької і Луганської областей, продовжаться спроби проникнення в Україну далі. Може, за місяць нічого не станеться. Однак як тільки впаде листя, обов'язково буде загострення конфлікту", - зауважив він.

Зараз ви читаєте новину «Україні потрібно протриматися півроку - експерт про Донбас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути