пʼятниця, 23 липня 2021 16:48

Україна може отримати 200 млрд грн від приватизації – Фонд держмайна

Україна може отримати 200 млрд грн від приватизації – Фонд держмайна
"Державна власність роками була джерелом корупції номер один", говорить заступник голови Фонду державного майна Костянтин Кошеленко. Фото: Ukrinform

Прозора приватизація принесла до бюджету майже 3 млрд грн торік. Про це заявив заступник голови Фонду державного майна Костянтин Кошеленко на пресконференції "Приватизація + Демонополізація = Економічне зростання" 23 липня.

"2020 року до бюджету з приватизації надійшло майже три мільярди гривень. Учетверо більше, ніж 2019-го. Більше у вісім разів, ніж 2018-го. На перше півріччя 2021 року надходження становили понад один мільярд. За результатами конкурсів чекаємо на 1,7 мільярда", – каже Кошеленко.

Державна власність роками була джерелом корупції номер один, додає він. Прозора приватизація, яку пропонує впровадити законопроєкт №4572, дасть можливість "вилікувати" збиткові держпідприємства.

"Ми побудували "фабрику" прозорої приватизації. Кожен може бачати на сайті privatization.gov.ua всі документи, фотографії. Раніше замість цього були 400 примірників газети. Потенційні інвестори давали хабарі, щоб отримати більше інформації на флешці", - говорить Кошеленко.

Приватизація відштовхне корупцію в державному управлінні, каже він.

"29 бізнес-асоціацій схвалили законопроєкт №4572, який Рада підтримала в першому читанні. Він дасть змогу прозорі процедури приватизації затвердити законодавчо. 10 відсотків залишатимуться громадам. З Росії як країни-агресора не можуть надійти гроші. Такий договір розірвуть, а право на придбання перейде наступному учаснику торгів. Ми передбачили захист інвесторів, можливість скасувати рішення приватизації. Економічний ефект упродовж року – очікуємо 15 мільярдів гривень. Упродовж 10 років – до 200 мільярдів гривень", – каже заступник голови Фонду держмайна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові райони – спільні проблеми для Криму й Чернігівщини. Експерт оцінив результати річного поділу країни

Редактор видання "Економічна Правда" Дмитро Дєнков зазначає, що Україна має мільярди збитків на держпідприємствах.

"Моніторинг ефективності управління за 2020 рік показав, що із 3343 держпідприємств – тільки 1458 працюють. 947 є прибутковими. Про них говорять як про чорні діри, корупційні годівнички. Найпростіший варіант розв'язання проблеми – приватизація. Хоча більшість органів влади саботують процес передавання підприємств Фонду держмайна", – каже Дєнков.

Тільки приватизація може врятувати державний сектор від банкрутства, зазначає Гліб Канєвський, керівник експертної організації StateWatch.

"Найбільші управителі держпідприємствами – це три міністерства. Міністерство економіки – 408 об'єктів. Міненергетики – 395. Міноборони – 111. 60 відсотків підприємств у стані ліквідації чи реорганізації. Вони не генерують прибутки. Це просто нерухомість, де працює трохи людей", – каже Канєвський.

Більшість держпідприємств не можуть заробити кошти, щоб утримати себе, наголошує він. Водночас до 50 відсотків підприємств не подають фінансові звіти.

"Іншої можливості навести лад, крім приватизації, немає", - резюмує Канєвський.

Голова правління StateWatch Олександр Лємєнов зазначає, що держпідприємства за ці роки перетворилися на корупційні годівнички. "Завод "Більшовик" у Києві має борги на 10 мільйонів. Його найбільший прибуток – здавання в оренду цехів. Останній верстат поставили у 1980-х. Що більше затягуємо з приватизацією, то дешевшими стають об'єкти. І складніше їх потім продати. Корупція боїться прозорості".

15 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт закону №4572 "Про внесення змін до Закону України "Про Фонд державного майна України" та інших законодавчих актів України щодо сприяння залученню інвестицій в процесі приватизації та оренди державного і комунального майна". Він спрямований на реформування сектору державних підприємств і забезпечення прозорої приватизації.

Зараз ви читаєте новину «Україна може отримати 200 млрд грн від приватизації – Фонд держмайна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути