вівторок, 31 січня 2012 18:57

Спецтема: Луценко за ґратами

У Луценка немає жодного шансу виграти суд у США - правознавець

У Луценка немає жодного шансу виграти суд у США - правознавець

Адвокат Віктор Ніказаков вважає, що у екс-міністра внутрішніх справ нема жодного шансу виграти суд у США. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Захисники Луценка у позові посилаються на статут від 1789 року щодо правопорушень проти іноземців, який є частиною чинного законодавства США, - зазначив правознавець. - Цей акт початково призначався для захисту дипломатів та купців. Законодавство різних країн у той час суттєво різнилося, а люди їздили у торгових чи державних справах і наражалися на порушення їхніх прав. Рішення суду у таких справах не дозволяє скасувати рішення судових інстанцій у якійсь країні. Але позивач може відшкодувати збитки, спричинені порушенням його прав".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пшонці і Кузьміну передали позовну заяву до американського суду

На думку Ніказакова, у американського суду нема підстав задовольнити позов Луценка.

"Позивач посилається на акти, що діють у Європі, та міжнародні договори України. Тобто на законодавство, прийняте значно пізніше вказаного статуту. Я вивчив прецеденти і не бачу підстав для американського суду задовольнити цей позов. Скажімо, нігерієць Кім Белл позивався до нафтодобувної компанії "Роял Петролеум" 2010 року, яка нібито завдала йому збитків своєю господарською діяльністю. Суд не знайшов підстав вирішувати такого роду справу. Один громадянин Папуа-Нової Гвінеї 2000 року подав позов до компанії "Ріо Тінтон", яку звинуватив у тому, що аварія її гелікоптера спричинила загибель людей. Ця справа триває і нині. На мою думку, подібні справи — це юридична екзотика. Україна претендує на те, щоб її законодавство було адаптовано до західних норм. А тут виходить, що наша країна знаходиться на рівні відсталих держав", - розповів він.

Подібних справ у провадженні Федерального суду округу Колумбія нема, запевняє правознавець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рішення американського суду зробить керівництво ГПУ невиїздними - Луценко

"Подібних справ у провадженні Федерального суду округу Колумбія я не знайшов. Здебільшого вони стосуються порушення митних чи цивільних прав, а не прав людини. До того ж, судовий процес може розтягнутися на кілька років, а за цей час із Луценка знімуть судимість українські суди. Я не бачу жодних шансів для нього, але буду радий, якщо його адвокати спростують мій песимізм. Якби чинна влада була більш чутливою для такого роду викликів, то сама б перестала допускати порушення, які роблять Україну посміховиськом у світі. Але вона навпаки демонструє затятість у політичних репресіях", - сказав Ніказаков.

Нагадаємо, екс-міністр внутрішній справ Юрій Луценко подав позов до Федерального суду округу Колумбія США. Позивається до генпрокурора України Віктора Пшонки, його першого заступника Рината Кузьміна, слідчих Сергія Войченка й Антона Зінченка. Луценко вимагає визнати його кримінальне переслідування незаконним і політично мотивованим, а також стягнути на його користь компенсацію моральної шкоди, сума якої в заяві не уточнюється. В обґрунтування підсудності справи американському суду позивач наводить Закон про правопорушення щодо іноземних громадян, що дозволяє розглядати в США порушення прав людини закордоном.

Позивач обвинувачує відповідачів у порушенні його права на недоторканість особи шляхом незаконного арешту й необґрунтовано довгого утримання під вартою. Крім того, екс-голова МВС стверджує, що під вартою його піддавали нелюдському ставленню і принижували його гідність.

Зараз ви читаєте новину «У Луценка немає жодного шансу виграти суд у США - правознавець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути