неділя, 04 липня 2021 15:51

Будуємо і будуватимемо кораблі для України - "Кузня на Рибальському" привітала ВМС зі святом

Будуємо і будуватимемо кораблі для України - "Кузня на Рибальському" привітала ВМС зі святом
Сьогодні на параді в Одесі були представлені й катери "Кузні на Рибальському". Фото: 5.ua

День Військово-Морських Сил України – це свято не тільки для військових моряків, а й для тих, хто створює військові кораблі.

На заводі "Кузня на Рибальському", який від початку російської агресії передав у ЗСУ вже вісім катерів, наголошують – будували і будуватимуть далі кораблі для України. Після анексії Криму Україна залишилась фактично без флоту – згадує голова Правління ПАТ "Завод "Кузня на Рибальському" Валерій Шандра.

Він говорить, що Україні тоді не продавали ні озброєння, ні технологій.

"Ніхто із закордонних виробників, особливо військової продукції, не хотів співпрацювати з Україною. Нам продавали тільки радіостанції, батарейки, ліхтарики, далекоміри, щось таке нелетальне, що ніякого значення для обороноздатності країни не мало. Ми розробили бойові модулі на базі існуючого на той час в Україні військового озброєння. Це ЗТМ, кулемети, гранатомети, і таким чином зробили катер на тих комплектуючих, які мали доступ в будь– який час і ні від кого не залежали", – згадує Шандра.

Він говорить, що сьогодні на параді в Одесі були представлені й катери "Кузні на Рибальському".

"Наше підприємство будувало і будує кораблі для ВМС України. Ми збудували корвети "Луцьк" і "Тернопіль". Побудували на замовлення Міністерства оборони 8 катерів, і вони вже в експлуатації. Два в Бердянську на Азові. І шість на Чорному морі – з 2016 року", – говорить заступник генерального директора – головний конструктор Сергій Білозубенко.

"Два катери "кентаври" знаходяться в Одесі на завершенні заводських ходових випробувань. Ще один середній розвідувальний корабель знаходиться на етапі завершення заводських ходових випробувань, і я думаю, найближчі місяць– два ми його передамо до складу ВМС України", – зазначає Білозубенко.

Він також повідомив, що підприємство розробляло не тільки проекти суден, а й бойові модулі.

"Ми самі спроектували, побудували і випробували бойові модулі. Це важкі бойові модулі, а також полегшені бойові модулі, які стоять на "кентаврах". Також ми спроектували систему реактивного залпового вогню на базі гелікоптерних блоків. Кількість ракет на одному "кентаврі" складає 40 одиниць", – зазначає головний конструктор "Кузні на Рибальському".

Він розповів, що після відмови німецьких постачальників підприємство самотужки розробило, приміром, систему постановки пасивних перешкод.

"Ми в короткий час спроектували і зробили таку систему самі. Спроектували систему постановки димової завіси, спроектували димові ракети. Це все випробували, і зараз воно знаходиться на озброєнні ЗСУ", – говорить Білозубенко.

"Наші кораблі мають дуже високу якість, їх вартість значно нижча ніж їхні закордонні аналогів. Хочу запевнити наших моряків, що ми будуємо кораблі і будемо будувати, і ВМС будуть регулярно отримувати нашу продукцію", – зазначає в.о. Гендиректора Валентин Каширський.

"Ми – єдине підприємство, яке за час Незалежності України збудувало більше сотні кораблів та суден, в тому числі танкери, суховантажі, дослідницькі судна та інші. Щодо порівняння з аналогічними закордонним катерами наші мають більшу місткість десанту. Нашу більш захищені, і вони мають кращу броню, яка дуже добре захищає екіпаж від різних уражень. Вони відповідають всім тим вимогам, яким і мають відповідати. При цьому їхня вартість у 2– 3 рази нижча ніж закордонні аналоги", – наголошує Каширський.

"Багато хто забуває, але цей самий проект "кентавр", який ми будували, ми спроектували за власні кошти. І ще багато чого ми робили за власні кошти, тому що ми розуміли ситуацію фінансову, яка була в Україні на той час. І все це робили тільки заради того, щоб Україна вистояла в цій боротьбі", – резюмує Сергій Білозубенко.

Зараз ви читаєте новину «Будуємо і будуватимемо кораблі для України - "Кузня на Рибальському" привітала ВМС зі святом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути