Ексклюзиви
пʼятниця, 24 лютого 2023 14:14

Спецтема: Війна Росії проти України

Столтенберґ різко відреагував на "мирний план" Китаю

Столтенберґ різко відреагував на "мирний план" Китаю
У НАТО різко відреагували на "мирний план" КНР. Фото: eastnews.ua

Китай не спромігся засудити незаконне вторгнення Росії в Україну, тож НАТО не має довіри до КНР.

За декілька днів до війни в Україні китайський лідер Сі Цзіньпінь підписав із президентом РФ Володимиром Путіним угоду про "безмежне партнерство" з Росією. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, коментуючи на пресконференції в Таллінні так званий мирний план, представлений Пекіном 24 лютого, передає Gazeta.ua.

"Якщо ми хочемо мирного вирішення, нам також потрібно усвідомити, що те, що відбувається за столом переговорів, повністю залежить від сили та ситуації на полі бою. Отже, якщо ви хочете мирних переговорів, де Україна переважатиме як суверенна незалежна держава, то вам потрібно підтримати українську армію зараз. А ми бачимо ознаки того, що Китай розглядає постачання військової допомоги РФ", – сказав він.

Путін не готується до миру, додав Столтенберґ. Існує єдиний спосіб створити умови, за яких президент РФ зможе зрозуміти, що не виграє на полі битви. Військова підтримка України сьогодні – це шлях до досягнення мирної угоди завтра.

"Президент Росії жадає війни, нових і нових наступів. Швидше за все, ці війни на якомусь етапі закінчаться за столом переговорів. Для цього Путін має сісти і прийняти Україну як незалежну суверенну державу в Європі", – наголосив генсек Альянсу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна не нападала на Росію"‒ у США відреагували на "мирний план" Китаю

Коментуючи постачання та військову підтримку Росії з боку Китаю, Столтенберґ сказав, що союзники не бачили фактичної доставки летальної допомоги. Але вони бачили ознаки того, що КНР, імовірно, планує та розглядає можливість надати військову допомогу РФ.

"Китай не повинен цього робити, оскільки це означатиме підтримку незаконної війни та агресії, порушення міжнародного права та Статуту ООН. Китай є членом Ради безпеки ООН. І несе особливу відповідальність за захист Статуту ООН. А це загарбницька війна з порушенням саме цього Статуту", – ідеться у заяві НАТО.

Китай опублікував так званий "мирний план" щодо врегулювання війни, яку Росія розв'язала проти України. У запропонованому документі 12 пунктів. Перший – "повага до суверенітету всіх країн".

Президент України Володимир Зеленський прокоментував інформацію про те, що Китай готує документ щодо російсько-української війни. Те, що Китай почав говорити про Україну, – дуже непогано, зазначив президент.

Зараз ви читаєте новину «Столтенберґ різко відреагував на "мирний план" Китаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути