середа, 20 липня 2011 08:45

США вкотре попереджають Януковича через справу Тимошенко

США вкотре попереджають Януковича через справу Тимошенко

Кримінальне переслідування колишнього прем'єра Юлії Тимошенко є свідченням погіршення ситуації в Україні.

Про це йдеться у відкритому листі президента Freedom House Девіда Кремера, виконавчого віце-президента Атлантичної Ради Деймона Вілсона до президента Віктора Януковича, опублікованому на сайті Kyiv Post.

"Після перемоги на чесних та відкритих президентських виборах в лютому 2010, ви можете пишатися чималими здобутками для вашої країни", - йдеться в листі.

"Ваша правляча більшість в парламенті прийняла таку необхідну пенсійну реформу; нескінченні чвари, що характеризували адміністрацію вашого попередника, нарешті, позаду; ваш уряд домігся значного прогресу, наблизившись до завершення перемовин, щодо зони вільної торгівлі та угоди про асоціацію з Європейським союзом", - заявили автори.

Водночас у листі зазначається, що справа Тимошенко свідчить про погіршення політичної ситуації в Україні

"Її справа стала приводом для розгляду міжнародним співтовариством, як брутальне порушення законодавства з метою переслідування головних політичних опонентів", - додали автори.

Американці також висловили занепокоєння перебуванням за гратами з грудня 2010 року міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

В листі зазначається, що "процедура проведення таких кримінальних розслідувань не викликає довіри ні в Україні, ні за кордоном".

"Чотири різні кримінальні справи було порушено проти Тимошенко. Служба безпеки України та Генеральна прокуратура, здається, вийшли з-під контролю і намагаються зачепитися за будь-що, що може бути використане як звинувачення проти Тимошенко з метою позбавити її права участі в майбутніх виборах", - вважають автори.

У зв'язку з цим представники США закликали Януковича "втрутитися і припинити ці антидемократичні дії, доки не стало надто пізно, і ви не змушені відмовитися від членства в ЄС та припинити переговори".

"Тривалі тривожні тенденцій у вашій країні ведуть Україну до клептократії та авторитаризму. Це загрожує катастрофічними наслідками для країни. І це зовсім не те, для чого вас обрав народ", - зазначається в листі.

"Зараз час продемонструвати ваше вміння керувати країною, пане президент. І, як кажуть на Заході: якщо ви опинилися в ямі, то в першу чергу потрібно перестати копати, тобто потрібно припинити робити те, що ще більше ускладнює ситуацію. Ще не пізно, але часу у вас майже не залишилось", - додали автори листа.

Зараз ви читаєте новину «США вкотре попереджають Януковича через справу Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути