неділя, 07 квітня 2013 16:18

Соратник Березовського: "Лист Путіну став причиною загибелі Бориса"

Соратник Березовського: "Лист Путіну став причиною загибелі Бориса"
Олександр Гольдфарб. Фото: epochtimes.ru

Соратник Бориса Березовського, глава організованого ним у США Фонду громадянських свобод Олександр Гольдфарб упевнений, що політика вбили, або довели до самогубства. Гольдфарб - вчений і громадський діяч. Раніше допоміг виїхати в Лондон критику російської влади Олександру Литвиненку, якого пізніше отруїли.

Про це він розповів в інтерв'ю Gazeta.ua.

Якщо вірити інтерв'ю Катерини Сабірової для The New Times (Катерина Сабірова, жінка, з якою Борис Березовський був близький останні роки - Gazeta.ua), то лист Путіну Березовський відправив у листопаді. Чому не надійшло публічної відповіді? Чи отримав відповідь Борис Абрамович особисто?

- Був лист чи не було, сьогодні предмет здогадок. Пєсков і Катя Сабірова кажуть, що був. Хтось ще - що не було. Особисто я думаю, що швидше був, ніж не було, але руку на відсіч не дам.

Питання це належить вирішити поліції в рамках поточного розслідування та судді-коронера в рамках подальшого інквеста про смерть. У Пєскова навряд чи вдасться отримати свідчення, але Каті, яка говорить, що бачила лист своїми очима, доведеться дати свідчення про це під присягою і відповісти на питання поліції, як тільки вона з'явиться в Лондоні.

До того ж, якщо лист був, то Борис не міг не залишити собі копію. Могли зберегтися чернетки. Поліція повинна їх шукати.

Тобто, дуже скоро все це перейде з області припущень в область конкретних фактів. Тоді ми все і дізнаємося.

У Вас особисто є довіра до тих людей, які займаються розслідуванням справи Литвиненка? І справді є шанси все дізнатися?

- Розслідуванням вбивства Литвиненка (його отруєння в Лондоні стало причиною британо-російського скандалу. За інформацією ЗМІ, Березовський збирався дати свідчення в суді по цій справі - ред.) в класичному "детективному" сенсі займається антитерористичне управління Скотланд-Ярду, і до цих людей у нас повна довіра. Це вони виявили полоній і підготували кримінальну справу проти Лугового і Ковтуна (обвинувачені в отруєнні Литвиненка - ред.) таким чином, що прокуратурі та політичному керівництву просто нічого не залишалося, окрім як оголосити їх обох в розшук, незважаючи на всі міжнародні наслідки. Але ця частина розслідування закінчена.

Зараз справа в руках інших людей - судді-коронера і його апарату. Подальша доля справи лежить не в детективній, а в чисто юридичній площині: чи вдасться адвокатам Марини Литвиненко домогтися розсекречення матеріалів розвідки МІ-6, в яких, як ми думаємо, містяться дані про замовників і мотиви. У кінцевому рахунку все залежить від рішення судді - Сера Роберта Оуена, який має повний допуск до всього. Він - абсолютно незалежний від влади. Але що він думає, ми не знаємо - він сидить як сфінкс і слухає. Якщо він вирішить, що матеріали повинні залишитися засекреченими, то їх не можна буде використовувати в суді, і тоді роль РФ у цьому вбивстві не можна буде довести. Вона залишиться британською державною таємницею.

Якщо Сер Роберт Оуен вирішить, що матеріали повинні залишитися засекреченими, то все закінчиться, і ніхто не буде оскаржувати, битися далі?

- Оскаржувати, звичайно, будемо - якщо вистачить грошей на адвокатів.

Невже ніхто з багатих людей не зацікавлений у розкритті цієї справи?

- Сам дивуюся, але грошей немає. Ми оголосили збір коштів в Юридичному фонді Марини Литвиненко (http://litvinenko-jf.livejournal.com/). На сьогодні зібрали 13,223 фунтів від 67 осіб. Найменший внесок - 10, найбільший - 3,000. А потрібно мінімум 300,000. Але ми не сумуємо.

Так що, якщо хто бажає посприяти - перейдіть за посиланням і дізнайтеся подробиці.

Трохи незрозуміло, чому Борис Березовський ніколи не викладав Вам проекту покаянного листа Путіну. Ви були його другом, він Вам довіряв, а таке найважливіше питання обговорював з мамою, з дружиною Оленою, з Катериною ... Виходить, жінкам він довіряв більше, ніж чоловікам?

Я теж довіряю жінкам більше - це мене і погубить.

Ви вважаєте, що Бориса Абрамовича згубило саме це?

- Я вважаю, що Бориса Абрамовича згубила нерівність сил. Людина в протистоянні з державою завжди програє, принаймні в короткостроковому плані. Кремль домагався його знищення 12 років, і, врешті-решт, дістав. Вбили його, або довели до самогубства - питання технічне.

Коли Ви останній раз зустрічалися, говорили з Борисом Абрамовичем? Ви відчули щось недобре в його настрої, поведінці, думках?

- Зустрічався до нового року - я ж в Америці. Говорив по скайпу і телефону часто. В останній раз - тижні за три до загибелі. Після програшу Абрамовичу він перебував у сильному стресі, був сумний і пригнічений. Але здавалося, що він з цього вибереться.

Сабірова читала рукописний текст листа і назвала його прогином. Ви теж так вважаєте?

- Я думаю, що лист був, що там могла бути пропозиція Путіну якось домовитися про мир і, можливо, для пристойності, виражений якийсь жаль. Я ні на хвилину не допускаю, що Борис міг "благати Путіна про прощення".

Вважаю, що в листі якимось чином було згадано допит по Литвиненку, оскільки це єдине, що залишилося як би в арсеналі Бориса, що могло завдати Путіну серйозної шкоди.

Я думаю, що якимось чином цей лист став  причиною його вбивства (у випадку, якщо версія самогубства не підтвердиться). І що він не буде опублікований, якщо тільки англійська поліція не виявить де-небудь чернетку або копію.

Зараз ви читаєте новину «Соратник Березовського: "Лист Путіну став причиною загибелі Бориса"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

63

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути