четвер, 31 травня 2012 15:20

Сьогодні КС ухвалив перше за останні роки конституційне рішення - нардеп

Сьогодні КС ухвалив перше за останні роки конституційне рішення - нардеп
Юрій Гримчак пообіцяв взятися за Харківські угоди. Фото: gazetavv.com

В опозиції обіцяють взятися за денонсацію "харківських угод".

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат від НУ-НС Юрій Гримчак.

Як повідомлялося раніше, сьогодні Конституційний Суд визнав неконституційним позбавлення Верховної Ради права вносити законопроекти щодо денонсації міжнародних угод.

Депутат розповів, що позитивно сприйняв рішення це рішення КС і наголосив, що це, мабуть, вперше за останні кілька років КС прийняв конституційне рішення.

"Із самого початку було зрозуміло, що це обмежує, з порушенням Конституції, права народного депутата вносити законопроекти. Бо ніде в Конституції немає заборони вносити депутатам в тому числі і законопроекти про денонсацію міжнародних договорів. У цьому випадку це позитив", - пояснив він.

Гримчак нагадав, що на на кожній сесії народний депутат Андрій Парубій реєстрував законопроект про денонсацію "харківських угод".

"Я так розумію, що коли було це голосування (за заборону депутатам вносити законопроекту про денонсацію міжнародних договорів - ред.), воно ставилося з єдиною метою — позбавити опозиційні фракції і опозиційних депутатів можливості вносити подібні постанови. Тепер , я думаю, ми знову повернемося до Харківських угод", - запевнив парламентар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров пообіцяв, що Україна та Росія переглянуть ціну на газ

Він також додав: "До того ж, якщо бути чесними і відповідальними, то треба сказати, що вже навіть нинішній уряд зрозумів, що те, що там понапідписували президенти, було не вигідно Україні. І Азаров про це казав, і інші. Тому, в цьому випадку, все логічно і правильно".

Відповідаючи на запитання, коли тепер опозиція внесе до парламенту постанову про денонсацію "харківських угод", Гримчак запевнив, що якщо цього ще не робили у цій сесії, то зроблять це одразу. Якщо ж таку постанову вже вносили, пояснив він, то наступного разу її вже внесуть восени.

Він також вважає, що рішення КС пов'язане з можливою спробою гри влади з російською стороною: "Сьогодні була заява російської сторони про те, що так, ми готові вести переговори, але на підставі саме того договору, який було підписано у 2009 році. Тобто, сьогодні можливо це один із елементів гри, хоч наша влада грати і не вміє, з тим що: "Завтра ми денонсуємо "харківські угоди" і буде вам (РФ) горе".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович з Харківськими угодами попався на ту ж наживку Росії, що і Тимошенко - експерт

"Це буде відповіддю на те, що вже два роки ми чуємо від прем'єра і від президента, що ми почали, ми маємо змогу, ми чуємо натяки про те, що можна змінити ці угоди, які було підписано у 2009 році. Жодних зрушень за два роки не відбувається, хоча вони казали: "через три дні, через тиждень, через місяць", - додав Гримчак.

"Нунсівець" підкреслив: "Фактично, проголосувавши за "харківські угоди" тодішня більшість і президент своїм підписом легітимізував саме договори 2009 року. Тому що там у самих Харківських угодах написано, що віднімається 100 доларів від ціни, яка встановлюється договором 2009 року. Тобто, сам договір визнаний і президентом Януковичем, його підписом, і Верховною Радою, яка легалізувала ці угоди. Сьогодні сама угода має більше легітимність, ніж тоді, коли її була підписано".

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні КС ухвалив перше за останні роки конституційне рішення - нардеп ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути