четвер, 17 травня 2018 18:02

Соціологи з'ясували, як українці голосуватимуть на найближчих виборах

Згідно з новим соціологічним дослідженням, проведеним Інститутом аналізу і прогнозування спільно з аналітичною групою "Соціопрогноз" київського прес-клубу, на найближчих виборах до Верховної Ради українці віддадуть перевагу "Батьківщині", БПП і "За життя". Відповідні дані оприлюднили на прес-конференції в "Укрінформі".

Так, якби вибори в парламент проходили на наступному тижні, більшість виборців віддали б свої голоси за Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" (16,2% респондентів). На 2-му місці опинилася б партія БПП "Солідарність" (9,7%). На 3-му місці - партія "За життя" (8,3%).4-те місце займає партія "Громадянська позиція" (8,1%). 5-те місце розділили б Радикальна партія Олега Ляшка та "Опозиційний блок" з 7,7% голосів.

 

Щодо президентських виборів, то якби вони проходили на наступному тижні, голоси українців розподілилися б таким чином: на 1-му місці - Юлія Тимошенко (16,3%), на 2-му - Петро Порошенко (9,9%), 3-тє місце поділили б Анатолій Гриценко і Вадим Рабінович (8,1%). 4-те місце зайняв би Олег Ляшко (7,2%), з невеликим відривом на 5-му місці опинився б Юрій Бойко (7,1%). Далі йдуть Андрій Садовий (5,3%), Олег Тягнибок (2,4%) і Віталій Кличко (1,2%). При цьому 12% віддали б свій голос за "іншого політика", а 21,7% не змогли дати відповідь або відмовилися відповідати.

 

Таким чином, у травні 2018 року загальні тенденції в цілому не змінилися. Як і раніше, в парламент (якщо брати за основу 5-відсотковий бар'єр) пройшли б 7 партій - "Батьківщина", БПП "Солідарність", партія Вадима Рабіновича "За життя" , "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка, Радикальна партія Олега Ляшка, "Опозиційний блок" та Об'єднання "Самопоміч", а перша п'ятірка кандидатів в президенти України теж залишилася без особливих змін - Тимошенко, Порошенко, Гриценко, Рабінович, Ляшко.

Коментуючи дані нового дослідження, директор Інституту аналізу та прогнозування Юрій Лісничий також зазначив, що серед партій коаліції "на плаву" залишається тільки партія БПП, при цьому партії Вадима Рабіновича і Анатолія Гриценка мають великий потенціал щодо нарощуванню електорату.

"У двійці лідерів електоральних симпатій стабільно тримаються партія Юлії Тимошенко і Петра Порошенка. Щодо тих лідерів, які змагаються за третє, четверте, п'яте місце, то, наприклад, у тих же Рабіновича і Гриценка є великий потенціал з нарощування електорату. У першу чергу, через запит суспільства на нові обличчя. Крім того, Вадим Рабінович серйозно відтягує голоси у "Опозиційного блоку". Взагалі зараз ми бачимо неабияку боротьбу за опозиційний електорат, але поки що інтрига зберігається. При цьому також хочеться відмітити, що серед партій коаліції "на плаву" зараз тримається тільки партія БПП", - уклав Лісничий.

Опитування проводили з 3 до 15 травня 2018 року в усіх областях України (за винятком тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей, а також АР Крим) методом індивідуального інтерв'ю за місцем проживання респондента. Всього опитали 2022 респонденти. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Зараз ви читаєте новину «Соціологи з'ясували, як українці голосуватимуть на найближчих виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути