середа, 22 липня 2020 15:35

Події в Луцьку могли бути виставою - ветеран

Події в Луцьку могли бути виставою - ветеран
Силовики біля автобуса в центрі Луцька під час звільнення заручників. Вечір 21 липня. Фото: volynpost.com

До надзвичайної події, коли в Луцьку чоловік захопив автобус із заручниками, багато запитань. Про це Gazeta.ua сказав колишній командир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий.

"До вчорашніх подій настільки багато запитань, що ловлю себе на конспірологічних думках.

Навіть якщо прийняти за чисту монету все те, що нам показали. Виходити з того, що справді в Луцьку "перемкнуло" людину щонайменше із дуже нестабільною психікою і чудернацьким світоглядом. "Перемкнуло" захопити заручників і оголосити абсурдні вимоги. То далі виникають запитання.

Чому стільки годин з ним велися переговори? Чому не здійснили спецоперації із його знешкодження? Чому був, вибачте, повний бардак довкола? Власне, хто вів операцію - поліція чи СБУ? Хто відповідав - Аваков чи Баканов? Нібито контртерор - це СБУ "Альфа". Але чомусь весь час показували Авакова та його людей.

Бачимо, що наші силові структури взагалі не готові до боротьби навіть з індивідуальним психом-терористом. Що в них немає планів, сценаріїв і так далі. На ходу імпровізують. Можна тільки уявити, якими будуть їхні дії, якщо вони зіткнуться з терористичною організацією. Або зі спецслужбами іншої країни.

Світова практика свідчить: ні в якому разі не можна першим особам держави вступати у переговори з терористами і погоджуватися виконувати їхні вимоги. Але як діяти президенту Зеленському, який раптом розуміє, що немає ні надійної поліції, ні надійної СБУ. Ну от як умів, так і імпровізував. Хоча за нормального управління така ситуація є абсолютно неможливою. Коли не можна допускати навіть самого факту розмов, тим більше – виконання вимог.

Перше запитання. Або взагалі в Україні не залишилося професіоналів серед силовиків. Тоді, що роблять у своїх кріслах Аваков і Баканов?

Або друге: чи все ж таки це був спектакль?

Рекомендую подивитися злиті у мережу відеозйомки. Не те, що показав Аваков. А що відбувається за хвилину-дві. До красивої картинки, де терорист лежить на асфальті, акуратненько запакований. Подивіться, як той виходить з автобуса – абсолютно спокійно, далі приблизно хвилину розглядається по сторонам, кому ж йому здатися. Потім до нього спокійно підходять неозброєні поліцейські, як до старого приятеля. Враження, що на 100% знали – нема чого боятися.

Зеленський зараз знову в усіх заголовках світової преси. У позитивному сенсі. До того потрапляв через скандали.

Другий момент – Бирючий острів. З якого президент прилетів до Києва позавчора, на зустріч із президентом Швейцарської Конфедерації. Коли почали виникати запитання: чому раптом президент відпочивав там? Чомусь саме тоді, коли за 30 км в окупованому росіянами Криму опинився Путін. Спостерігаються ознаки Оману-2, коли могли відбутися таємні переговори на якійсь яхті в Азовському морі. І раптом весь інформаційний простір перебиває якийсь псих-одиночка в Луцьку.

Збіги обставин справді стаються. Але якщо це збіг, то абсолютно щасливий для Зеленського і особливо для Єрмака, який стоїть за лінією постійного налагодження таємних переговорів із РФ.

Після подій у Луцьку рейтинг Зеленського скакне вгору. Ненадовго, несильно, але скакне. Враховуючи наївність пересічного виборця. Для нього все видається дуже красивим: президент поставив на перше місце життя людей, виконав дурну вимогу терориста, яка насправді ніякої шкоди не завдає.

А от щодо інших топпосадовців, то і Аваков і Баканов сьогодні мали би бути звільнені зі своїх посад. Бо виходить, що відпрацювали добре не вони, а особисто Зеленський. Який виконав вимогу терориста, після того як силовики ні чорта не змогли зробити. Але якщо припустити, що це був замовлений Банковою спектакль, то силовикам нічого поганого не буде", - каже Євген Дикий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автобус у Луцьку штурмували вже після того, як терорист здався

21 липня вранці в Луцьку чоловік узяв у заручники пасажирів автобуса Берестечко - Краснилівка. Зловмисник заявив, що автобус заміновано. У Волинській області ввели оперативний план "Заручник".

Терорист опублікував свої вимоги у Twitter, написав їх російською мовою.

Близько 21:40 Нацполіція та СБУ звільнили заручників та затримали чоловіка, який захопив пасажирів автобуса.

Зараз ви читаєте новину «Події в Луцьку могли бути виставою - ветеран». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути