середа, 28 лютого 2018 08:12

РНБО не змогла ввести воєнний стан у країні
38

Автор: rnbo.gov.ua
  За введення воєнного стану голосував тільки Олександр Турчинов
За введення воєнного стану голосував тільки Олександр Турчинов

Чотири роки тому, 28 лютого 2014-го, Рада нацбезпеки та оборони не змогла ввести в країні воєнний стан.

Засідання РНБО того дня було скликане у зв'язку з початком окупації Криму Росією. Воно проходило в закритому режимі. Окрім членів відомства, на засіданні були присутні лідери партій, які входили до коаліції, щоб у разі ухвалення рішення про запровадження воєнного стану вони підтримали його у Верховній Раді.

В оприлюдненій 22 лютого 2016 року стенограмі зазначено, що на момент засідання Росія зосередила на кордоні з Україною 38 тис. військовослужбовців з великим арсеналом важкої техніки, вертольотів і кораблів у Чорному морі. У Криму на той момент було понад 20 тис. російських військових проти 1,5-2 тис. українських, готових виконувати наказ про застосування зброї.

Стенограма секретного засідання РНБО 28 лютого 2014 року
Стенограма секретного засідання РНБО 28 лютого 2014 року
Стенограма секретного засідання РНБО 28 лютого 2014 року
Стенограма секретного засідання РНБО 28 лютого 2014 року
Стенограма секретного засідання РНБО 28 лютого 2014 року

На той час обов'язки міністра оборони виконував Ігор Тенюх. Він повідомив, що "під прикриттям навчання збройних сил Російської Федерації відбувається концентрація російських військ вздовж всього українсько-російського кордону".

Тодішній голова СБУ Валентин Наливайченко доповідав, що голова Верховної ради Криму Володимир Константинов, оголошений прем'єром Криму Сергій Аксьонов, силовики та військовослужбовці перейшли на бік Росії.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков доповідав, що внутрішні війська і ППС у Криму протидіяти росіянам не збиралися.

Виконувач обов'язків президента Олександр Турчинов поставив на голосування рішення про введення воєнного стану. Він один проголосував "за".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чубаров розповів, як Україна звільнить Крим

16 березня 2014 року за військової і політичної підтримки Росії у Криму відбувся неконституційний і не визнаний світом "референдум про самовизначення" півострова. За твердженням самопроголошеної кримської влади, 96,77% тих, що взяли участь у голосуванні, висловилися за приєднання Криму до Росії.

21 березня президент Росії Володимир Путін підписав закон про "приєднання Криму і Севастополя до Росії на правах суб'єктів федерації".

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій щодо Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це "відновленням історичної справедливості".

Зараз ви читаєте новину «РНБО не змогла ввести воєнний стан у країні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути