середа, 30 грудня 2020 17:52

Скільки грошей отримують депутати в конвертах, яке завдання влада не виконала у 2020-му та що може змінити 2021 рік

  Політолог Микола Давидюк розповів про тенденції, яких нам слід чекати вже у наступному році
Політолог Микола Давидюк розповів про тенденції, яких нам слід чекати вже у наступному році

2020 рік змінив наше уявлення не тільки про звичне життя, але й політику. Про його підсумки та тенденції, яких нам слід чекати вже у наступному році - Gazeta.ua говорила з директором аналітичного центру "Політика", політологом Миколою Давидюком.

2020-й став сюрпризом, більшість прогнозів не справдилися, ніхто не зміг перебачити Covid і його вплив на глобальний світ. Чому так сталося?

Якщо говорити про прогнози, я не здивований. Насправді політологи, економісти та футурологи у прогнози більше вкладають свої інтереси, ніж насправді намагаються проаналізувати рік.Тому до них треба ставитися обережно.

Пандемія ввела всіх в режим, у якому ми ніколи не були, але в цьому була дуже крута перевага України. В аналогічному режимі тотального нерозуміння, що буде завтра, та хаосу – ми живемо останні 30 років. Якщо для Німеччини чи Польщі, Франції, Британії було велике потрясіння, то у нас люди більше звикли до такої атмосфери.

Якщо порівнювати підхід до боротьби з пандемією, чим відрізнялися дії влади в Європі та у нас?

У нашої влади була більша боротьба за лайки, соціологію, бажання всім сподобатися, ніж реальна боротьба з пандемією.

Ми занедбали економіку, медицину – у нас, до речі, одна із найбільших смертностей лікарів, а вони перші, кого варто було захищати. Тендери програвали вітчизняні багаторазові захисні костюми, котрі коштували дедевше, ніж китайські одноразові, але в ціну останніх був включений відкат. Зрештою, від таких рішень помирали медики. А чиновники, котрі мали би захищати армію лікарів, просто заробляли на них мільярди.

Те, що робили в Європі – виглядає більш правильно. Жорсткіше боролися, але грамотно. В нас забороняли гуляти в парку, а потім самі ж говорили, що навмисно обманювали людей. Або закривали все, окрім транспорту. Той самий "карантин вихідного дня". Примітивних порожніх рішень було багато, які націлені виключно на заголовки, але ніхто до таких питань системно не підходив.

По суті, ні Ляшко, ні Степанов не є електоральними політиками, вони могли використати це в боротьбі з пандемією. Але вийшло так, що Ляшко вже почав мріяти про президентство – ввімкнув "режим Голобородька", а Степанов - "режим Богатирьової". Явно, що президент чи будь-який інший політик в цьому не розбирається – вони покладалися на персонал, а персонал почав "гратися в політику".

Хто за це несе відповідальність?

Зеленський, його Кабмін та люди, котрих вони взяли.

Як мала діяти влада, який алгоритм дій ви запропонували б?

Насправді нічого нового не потрібно – є протоколи, є досвід, як борються інші країни. Це ж вірус, а не щось незрозуміле. Проте всі дії потрібно чітко виконувати, а не красти.

З однієї сторони влада краде, а з іншої – "забиває" на економіку. Приклад: "піар-корупційне" утворення "Велике будівництво". Незрозумілий фонд, через який корупційно виводять кошти, чи коли на фонд боротьби з коронавірусом почали приходити запити фіндопомоги на заводи.

Про що це свідчить загалом?

Некваліфікованість. Тренд нових почав падати і почали рости умовні "господарники". Чого всі мери великих міст та обласних центрів переобралися? Помилки влади вбили попит на нові обличчя. Ми вийшли на те, що старий корупціонер, але господарник став більш привабливим з точки зору держуправління, ніж чесна та порядна людина, що закінчила Оксфорд.

З огляду на це – яким буде 2021 рік?

Перше – геополітична зміна в світі. Захід Байдена та його адміністрації відчуємо у лютому-березні. Україні потрібно на це відповідати. Чи підходить для цього уряд Шмигаля? Очевидно, що ні. Міністри та сам Шмигаль в ці "пазли" вже не влазять. Чи входить в цей "розклад" Верховна Рада, чи готова змінитися під це?

Друга річ – Covid та вакцинація, яку ми вже провалили, навіть не почавши.

Де провалили?

Ми ніде не стали в чергу. Президент казав, що ми домовляємося за вакцину в липні, а потім Bloomberg заявляє, що на 40-мільйонну Україну буде 2 мільйони доз.

Ляшко кричить, що буде вакцина скоро, а Радуцький заявляє, що не раніше квітня. В ОП заявляють, що спробуємо залізти поза чергою чи що віддадуть "Мрію" під логістику, взамін на вакцини поза чергою. Вибачте, але проблема не в доставці, а у наявності вакцини.

"Мрія" - це добре, але зараз всі авіапарки світу стоять, тому запиту на таке рішення немає, локдаун поклав всі авіакомпанії.

Тож насправді у 2020 році прогледіли найбільш відповідальний проєкт. І якщо в світі зараз буде боротьба за вакцину, за життя людей, а наших політиків більше хвилюють їхні офшорні рахунки.

  Політолог Микола Давидюк розповів про тенденції, яких нам слід чекати вже у наступному році
Політолог Микола Давидюк розповів про тенденції, яких нам слід чекати вже у наступному році

Також треба розуміти, що вакцинування – мега корупційна сфера. По багатьох країнах вже видно – хто і як укладає договори, чи безкоштовно будуть роботи щеплення чи платне, як укладаються угоди та багато іншого. Взяти приклад Канади, яка на кожну людину закуповує 4 вакцини.

Канада та Україна – різні речі, хіба ні? Взяти до уваги навіть економіку.

Питання в підході менеджменту країни до вирішення проблем та ставленні до своєї держави.

Річ у тім, що Канада, США із самого початку відмовила в допомозі Україні, бо свої громадяни – перш за все. Загалом це нормально в такій ситуації. Зараз залишається лише сподіватися, що ми в когось перекупимо або брати російську?

Але чому громадяни України зараз мають переплачувати? Коли всі ставали в нормальну вільну чергу, де в той час були ми? Потрібно було технічно над цим працювати – на рівні з компаніями. Подивіться, Ляшко та Зеленський їздили Хмельницькою областю замість того, щоб літати світом та домовлятися, зустрічатися, пропрацьовувати. Він мав жити не в машині та їздити з президентом у прес-турах, а буквально літати по всіх лабораторіях, офісах. Проте цього не було зроблено. Ми не виконали головне "домашнє завдання" цього року. Спроба зараз наздогнати потяг говорить про те, що на нього ми все ж не встигли.

Бо ми країна третього світу.

По-перше, ми не країна третього світу, по друге це - не виправдання. Грузія встигла, хіба вони не такі, як ми?

Якщо говорити за російську вакцину. За що треба віддати належне Росії? Грають як чорти! В цьому плані сказати "ні", ти проти людського життя, погодитися – злити державу на років 50 вперед.

Можна сказати, це навіть світоглядний вибір, варто прийняти серйозне рішення. Неефективність владної команди в боротьбі з Covid-19 – призвела до того, що російська вакцина виглядає чимось серйозним, хоча цей "Спутник V" - бутафорія, мікс вкраденого російськими шпигунами у британців, старих радянських розробок та фінансових корупційних надбавок в її вартість сучасних російських медиків. Отож, з медициною це мало пов'язано, проте це стало інструментом пропаганди.

Тут для Зеленського справді стане викликом пояснити населенню, чому ми не можемо її взяти. Для країни буде великою "ведмежою послугою" російська вакцина.

Якщо наші візьмуть її, то до кінця 2021 року не буде жодної теми в ЗМІ, окрім вакцинування російською вакциною. Росіяни скажуть, що ми не впоралися, а вони врятували "молодших братів". Цим ми пробачимо Росії окупацію Криму та Донбасу, покажемо, що не можемо себе забезпечити – це буде надзвичайно великий удар.

Щодо питання рятування життя – насправді, якщо зняти інформаційний шум, то у світі є велика кількість вакцин та їх ставатиме ще більше, а ціна падатиме. Велика проблема команди Зеленського – комунікація. Президент, який зайшов на найкращій комунікації, сам же втратив її. Зайшли на інтертейменті, а державну комунікацію не витримали.

Чого вартують навіть публікації Мендель.

Мендель грає таку роль, яка більше схожа на шантаж Зеленського. Це не подобається іншим представникам Офісу президента, і тому там шукають шляхи, як її позбутися.

Власне "позбутися" стосується не тільки Мендель. Багато було фейлів, коли депутати чи навіть люди з ОП відверто "лажали", але їх не звільняють.

Це стосується лише близького кола. Інших спокійно звільняють. Візьміть уряд Гончарука, те саме чекає на уряд Шмигаля.

Аваков?

Аваков вже фактор в Україні. Ще трохи та вага Авакова в українській політиці буде більшою, ніж Зеленського. Аваков - це система вже, а Зеленський це рейтинг. Рейтинг просідає, а система укріплюється – зараз вони десь на середині.

Те, що Зеленський побоявся зняти Авакова, призвело до того, що останній став сильнішим. У Кабміні Шмигаля Аваков грає роль канцлера.

Як ставитеся до думки, що Зеленський останній виборний президент в Україні, і що ми підемо за класичною лінією парламентської республіки?

Люди звикли обирати депутатів Верховної Ради та президента. Тим більше, гарант у нас відповідає за все. Важливіше, обрати загальний вектор, куди будемо йти. Якщо зараз депутати коштують по 20 тисяч доларів в місяць, то вирішувати, куди ми рухаеємося, будуть люди, які можуть перекупити депутатів. Сильний обраний президент - це запобіжник, але проблема, що інколи у нас президент проросійський, а інколи – проєвропейський, тому нас кидає.

Проте, я думаю, що це виклик для Зеленського, що став першим несистемним політиком, але може стати останнім президентом в тій класичній системі. Відверто, він систему не змінив, але на це рішення його ще може вистачити.

Який буде політичний трек у 2021 році?

  Політолог Микола Давидюк розповів про тенденції, яких нам слід чекати вже у наступному році
Політолог Микола Давидюк розповів про тенденції, яких нам слід чекати вже у наступному році

З точки зору якості результатів він буде депресивний, а з точки зору шоу – яскравий. Згадайте кейс з конституційною кризою. Якщо підсумувати, то всю ситуацію можна охарактеризувати так: крок вперед і два назад. Всі наші покращення будуть відбуватися за формулою: береш те, що добре, перекреслюєш його, люди обурюються, а потім ти повертаєш все назад і люди задоволені. E-декларування відмінили, всі кричать про зраду, а коли повернули – президент молодець.

Проте пройшов рік, а що зробили? Де додана вартість держави за цей рік? Що ми внесли за цей рік, які законопроєкти ввійшли в наше законодавче поле, що ми стали сильнішими? З'явився ProZorro, безвіз, е-декларування, чи візьмемо навіть кучмівські часи, де запустили систему ФОПів – хороше рішення. Але цього року таких не було.

Що буде з Донбасом?

Думаю, на Донбас найбільше може вплинути Bellingcat з публікаціями. Це може призвести до кадрових змін і нові люди, що зайдуть на кейс Донбасу, – зможуть запропонувати інше рішення.

Друге, що може вплинути, - нова адміністрація в Штатах.

Вони будуть втручатися?

Я думаю, що політика буде інша, ніж у Трампа. І це шанс на зміни. Бездарні рішення Порошенка призвели до того, що ми грошові потоки Донбасу віддали Росії, а собі залишили тільки проблеми. Переговори заморожені і сама пауза затягнулась. Тому в України є велика надія на президента Байдена.

Є шанс повернути контроль?

Шанс у слабкості Путіна. Його пік сили пройшов, зараз Ердоган виглядає сильнішим, ніж Путін. Він за 2020-й програв Вірменію, Сирію та Штати – три програші за рік. Для нас це добре.

Зрозуміло, що силою ми його зараз ще не візьмемо, треба пропонувати формули, але не російські.

Повернення Донбасу можливе. Проте важливо, на яких умовах ми його повернемо. Як забираючи Донбас, не отримати федералізацію, а також по дорозі – не загубити Крим.

  Політолог Микола Давидюк розповів про тенденції, яких нам слід чекати вже у наступному році
Політолог Микола Давидюк розповів про тенденції, яких нам слід чекати вже у наступному році

Я думаю, що Зеленський спробує повернути Донбас наступного року. Або ж навпаки, ми отримаємо нову фазу російської агресії. Але ще не зрозуміло, в якому вигляді: активізація на Донбасі чи спроби сепаратизму на Заході України.

Хто може стати наступником Зеленського?

Цей рік показав, що трійка сформувалася у центрі – Гройсман, Кличко, Разумков. Йде мова навіть не про передачу влади, а вони зможуть забрати її самі.

Фланги закріпилися за ЄС та ОПЗЖ. До речі, союз з Медведчуком, попри всі заслуги під час каденції - це найгірший злочин Порошенка. Корупцію пробачать і забудуть. А розкол країни - ніколи.

По суті, що не пробачають Богдану Хмельницькому? Підписаний в Росії документ. Це саме буде з Порошенком - розкол, який вони розігрують з Медведчуком. Корупція веде до бідності, а розкол – до смертей. Сильна країна – коли вона єдина. Німеччина побудувала сильну економіку, тільки об'єднавшись.

Цього року вийшли переклади вашої книги. Як справа просувається, як її читають?

Книга вийшла у 2016 році та практично кожен рік якоюсь однією мовою перекладалася. В цьому році – албанська для ринку Македонії, в якій Сербія почала качати сепаратизм за російськими лекалами. Український досвід став корисним там. На Франкфуртському ярмарку на наших видавців вийшли з пропозицією перекласти та випустити в себе книгу, щоб зупинити ці сепаратистські настрої.

Аналогічну цікавість я помітив під час лекції в Естонії, бо там Росія також намагається впливати.

Візьміть, наприклад те, що відбувалося в Штатах на виборах – ми знали ходи, як це буде відбуватися, бо все відпрацьовувалося тут. Ми як полігон чорних кремлівських технологій. Саме тому на книгу є запит.

Найголовніше, що книга вийшла англійською. Скоро з'явиться на Amazon, лише затверджуються фінансові моменти. Тобто це будуть ринки Канади, США, бо насправді є велика зацікавленість з їхнього боку.

Бо ж регіональні конфлікти, спроби підняти сепаратизм – на превеликий жаль, досі залишаються актуальними. Covid трохи відсунув ці теми, але від цього таке явище не зникло. Хоч Росія вміє атакувати, проте Україна показує, як відбивати, а можливо навіть контратакувати.

Люблю говорити, навіть робив футболки друзям, підписникам із словами: "Курили – це Японія". Немає сенсу говорити, що Крим – це Україна, бо це і так зрозуміло. Наша стратегія бити їх, проте також варто закрити свої завданням вдома: економіка, бідність, коронавірус. Поки ми це не вирішимо, Росія виглядатиме на фоні сильнішою. Якщо влада зробить цей крок, ми підемо вперед. Європа нас чекає. В нас є багато чого, що можемо запропонувати.

Плануєте йти в політику чи держуправління?

Подивимося. Маю спершу завершити ще один курс в Гарварді з публічної політики, також проходжу в УКУ програму з державного управління. Працюю над Форумом нових політичних лідерів. Ми з командою інвестуємо багато часу в молодих, порядних і політично вмотивованих людей, які будуть професійними політиками.

Вірю, що українська політика може бути професійною і сучасною. Зараз йде зміна поколінь. У рейтингу найбагатших людей 2020 року за версією Forbes багато ІТ-шників. Якщо в попередні роки аграрії почали наступати на п'яти промисловцям, то зараз ІТ-шники.

Наприклад, компанія Softserve по капіталізації вже не бідніша за когось із трьох найбагатших олігархів. Це корпорація, що заробила капітал на Заході. Вони за свої гроші будують центри, коворкінги, людям допомагають, але про це навіть не говорять. Але це вже новий капітал, нові фінансові еліти України, нові цінності. Тобто еліти міняються не тільки в культурі та мистецтві, але й у фінансах та політиці.

Я в це вірю, тому інвестую свій час, читаю багато лекцій – цьогоріч в онлайн-режимі сотню відпрацював для українських університетів, Нідерландського інституту мультипартійної демократії, УАЛ (Українська академія лідерства), International republican institute.

Така ж ситуацію із Форумом нових політичних лідерів – ми прокачуємо 300-400 людей за рік новою нормальною сучасною політикою, щоб це був якісний продукт.

Українська політика може створити керівників світового рівня як Трюдо чи Джонсон. Христя Фріланд – могла бути в Україні або ж Вікторія Спарц - українка, що пройшла в палату представників Конгресу США.

Ми можемо бути східноєвропейським тигром, що зробить ривок.

Цей шлях можливий, але тільки через професійну політику, але точно не руками весільних фотографів, масажистів і тд.

Навіть цей парламент, що оновився, – це супер, адже серед них відбудеться кристалізація. 80% з сьогоднішніх депутатів зникнуть. Навіть у районні ради не обиратимуться більше. Але ті, що залишаться, - стануть професіоналами. Ми можемо бути конкурентоспроможними. Візьміть хоча б "Дію" Михайла Федорова. Це чудовий продукт глобального рівня й одна з якісних точок, де державний апарат показує ефективність. Це меседж навіть для інших галузей економіки – переходити до діджиталізації, ставати більш сучасними та глобальними. Саме завдяким таким кейсам ми і стаємо цікавими світу. Й отримуємо свій шанс на успіх в 2021 році.

Зараз ви читаєте новину «Скільки грошей отримують депутати в конвертах, яке завдання влада не виконала у 2020-му та що може змінити 2021 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути