Ексклюзиви
пʼятниця, 27 листопада 2020 21:51

Сиділи ночами, цифри звіряли до мільярду. Міністр розповів про переговори з МВФ

Сиділи ночами, цифри звіряли до мільярду. Міністр розповів про переговори з МВФ
Перемовини закінчувалися о 4-5 годині ранку. Фото: Reuters

Перемовини з МВФ щодо державного бюджету України на 2021 рік були складними. Про це сказав міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі телеканалу "Україна 24" у п'ятницю.

"У мене постійно були перемовини з МВФ. Вони починались о 4-й вечора, за вашингтонським часом це 9 ранку. І закінчувались о 4-5 годині ранку.

Це були складні перемовини. Наші партнери запитують: ви порахували доходи, а в нас є різниця з вами - мільярд гривень. Давайте про це поговоримо. Цифри звіряли до мільярду. Чи вистачить коштів на соціальний захист, пенсіонерів, медиків. Підвищили зарплату, давайте подивимося, як це розкладається. Робота - складна", - розповів урядовець.

"Хочу заспокоїти всіх і сказати. Є адекватні, притомні люди, які можуть за все відповідати", - заявив міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На скільки зросла реальна зарплата в жовтні

"Є розмова про апокаліпсис бюджету, кризу, що ми - на грані економічної катастрофи. Це не додає оптимізму нікому. У таких умовах нам досить складно. Враховуючи, що ми намагаємось комунікувати з нашими міжнародними партнерами, щоб забезпечити підтримку на наступний рік. Намагаємось збалансувати бюджет, який дуже складний.

Є доля правди, що є кризові речі у цьому році, які маємо вирішувати. Працюємо у середовищі, яке не передбачуване. Головне завдання - зберігати спокій і робити свою справу", - сказав Марченко.

"Останнім часом з'явилося дуже багато шатунів. Люди емоційно не врівноважені, але вони чомусь себе вважають великими експертами, великими політиками. Які кажуть: все зараз треба максимально розхитати, звільнити міністра фінансів. Є дуже великий ризик підірвати інституційні основи держави.

Чому нам зараз зле? Тому що транш МВФ мали отримати ще в серпні. Зараз є потреба перекрити неотримане зовнішнє кредитне фінансування на більше $3 мільярдів. Зараз є надія, що отримаємо макрофін", - заявив міністр.

Марченко назвав поданий у Верховну Раду проєкт держбюджету на наступний рік "жорстким". "Комунікація буде дуже складною", - сказав він і назвав пріорітетами видатки на медицину, оборону і освіту.

Україна отримала перший транш від МВФ у $2,1 млрд в червні.

Цього тижня в уряді повідомили, що переговори з МВФ щодо основних параметрів проєкту держбюджету на 2021 рік успішно завершили.

Наступні кошти від МВФ планують отримати у 2021 році.

Зараз ви читаєте новину «Сиділи ночами, цифри звіряли до мільярду. Міністр розповів про переговори з МВФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути