вівторок, 20 листопада 2018 12:43

"Шевченко – не Порошенко": як пройшли праймеріз партії "Укроп" у Києві

Автор: УКРОП
  Олександра Шевченка підтримали в більшості регіонів
Олександра Шевченка підтримали в більшості регіонів

Партія "Укроп" провела всеукраїнські праймеріз. За їхніми підсумками переможцем у 24 із 26 регіонів став народний депутат Олександр Шевченко. Саме він буде кандидатом політсили на пост глави держави.

Праймеріз відбувалися з 28 вересня до 18 листопада. Останній захід у рамках туру приймав Київ, де свого кандидата в президенти обирали укропівці столиці, Київської області й АР Крим.

Зібрання відкриває письменник Василь Шкляр.

"Мета наша шляхетна, зрозуміла – змінити країну. Ми ідемо на вибори не для того, щоби посісти головну і решту високих посад у державі. Йдемо фактично на битву за чесну Україну. Йдемо на визволення наших полонених, які караються в тюрмах Московії, героїв, які сидять у тюрмах на території України. Йдемо, щоб здолати одвічного ворога і гідно завершити цю війну перемогою. Щоб стали чесними взаємини між владою і суспільством. Маємо дуже непросте завдання – мусимо побудувати таку привабливу Україну, до якої згодом приєднаються наші втрачені території. Ми її побудуємо", – говорить Василь Шкляр.

Автор: УКРОП
  Письменник Василь Шкляр і голова партії Тарас Батенко відкривали праймеріз партії у Києві
Письменник Василь Шкляр і голова партії Тарас Батенко відкривали праймеріз партії у Києві

Голова партії Тарас Батенко вважає, що партійні праймеріз – шлях до побудови демократії в країні.

"Ми будуємо демократію. Це непросто в умовах не зовсім демократичної країни з не зовсім демократичним президентом. Україна за 27 років незалежності мала п'ять президентів. Демократам Ющенкові та Кравчуку не вдалося зламати хребет радянської політичної системи. І на 27 році незалежності ми досі будуємо країну. Парадокс, але зараз знову є маски-шоу, гоніння на середній бізнес, утиски свободи слова, арешти, затримання. Це не та країна, яку ми хочемо.

Ці праймеріз – наша відповідь нинішній владі: ми хочемо чесних і демократичних змін у країні у березні 2019-го. І вони відбудуться. Вітаю переможця за результатами голосувань у більшості обласних центрів України народного депутата Олександра Шевченка", - каже Тарас Батенко.

Він наголосив, що "Укроп" - єдина постмайданівська партія, яка має у своїй структурі кримськотатарську республіканську організацію. Її очолює татарин Ерфан Кудусов.

Опонентами Шевченка були Ірина Головатенко й Оксана Тунік-Фриз. Вони подякували колезі за змагання і наголосили, що він гідний бути президентом.

"Ми сьогодні є свідками народження справжнього лідера Олександра Шевченка. Це людина, яку підтримує вся Україна. Бо відчувають, що він гідний стати президентом.

Символічно, що фінал праймеріз проходить у листопаді в Києві. За декілька днів у нас буде річниця Євромайдану. Багато з нас виходили на Майдан заради майбутнього. Але ми всі розуміємо, що нас надурили. Ми зберегли країну 2014-го, обрали президента. А тепер знаємо, що це була фікція. Наразі ж маємо обрати справжнє нове обличчя, яке віритиме в Україну. Не так, як минулого разу, коли обирали кращого з гірших", – розповідає Ірина Головатенко.

"Це була довга, складна, але приємна дорога. Ми гідно розділили цей шлях разом із Іриною й Олександром. У кожній залі ми бачили людей, які ставили критичні питання й дякували. Сьогодні починається активна фаза боротьби – перед парламентськими, президентськими та місцевими виборами. Знову доводиться братись до зброї. Але не такої, як 2014-го. Тепер слово має бути зброєю. Новий президент повинен відновити довіру людей. Порошенко її не виправдав – у нас триває війна, люди їдуть з країни, тут немає перспектив. Потрібно відновити її з нуля", - наголошує Оксана Тунік-Фриз.

Автор: УКРОП
  Учасники праймеріз Оксана Тунік-Фриз, Олександр Шевченко та Ірина Головатенко
Учасники праймеріз Оксана Тунік-Фриз, Олександр Шевченко та Ірина Головатенко

Присутні вітають Олександра Шевченка гучними оплесками. Він виступає з вітальною промовою.

"Ми зобов'язані жити краще. Ми ніколи не станемо Європою, ніколи не станемо Америкою чи Московією. Ми нарешті станемо Україною. Нам не потрібно когось чи кудись. Нам потрібно тут збудувати фундамент для майбутніх поколінь. Використати те, що нам дали минулі покоління. Вивчити історичну правду. Зрозуміти, де наше коріння. І через повагу до кожного громадянина збудувати правдивий і сильний український народ, який буде об'єднувати всіх людей, незалежно від того, до якої церкви вони ходять, до якої раси належать. Об'єднувати людей, які поважають нашу культуру, мову, територію. У нас має бути взаємоповага і любов", - зазначив Шевченко.

Далі говорить про питання, які хвилюють присутніх. Перше – щодо міжнародної політики України.

"Президент Шевченко попросить світову спільноту допомогти швидко повернути гроші наших корупціонерів. Якщо не погодяться, ми відмовимося повертати кредити Міжнародного валютного фонду. Скажуть: "Матимете дефолт". Добре. Тоді наступного року не будемо віддавати 146 млрд грн. Не думаю, що нам буде гірше. Нам нема що втрачати. Шевченко не боїться дефолту. У мене за кордоном жодного центу немає. Ніколи не хотів мати мільйони на рахунках. Завжди інвестую все у свою країну.

Якщо мандат довіри і право на владу дадуть нашій команді, то за 3-5 років Україна буде європейським і, можливо, світовим лідером у будь-яких сферах", - переконує політик.

Наостанок відповідає на питання про свій бізнес.

"Шевченко – не Порошенко. Брехуном бути не можу за визначенням. Я не обіцяв відмовитися від того, що збудував своїми руками. У законі не написано, що кандидат повинен відмовитися від свого. А написано, що не має права керувати. Я 10 років був директором "Буковеля". Заснував його 18 років тому. Із 2014-го не займаюся управлінням туристичного комплексу. Інакше був би позбавлений мандата народного депутата", – говорить Шевченко.

Підсумки заходу підбиває дипломат і голова Київської міської організації "Укропу" Богдан Яременко:

"На початку в нас було п'ятеро учасників праймеріз. До фінішу дійшли троє, і ми почули думку людей щодо кожного з них. Це і є оновлення політичних еліт. Це новий досвід, який відповідає духу постмайданної країни. Люди втрачають довіру до влади, потребують можливості бути учасниками політичного процесу.

Фіналом праймеріз буде з'їзд партії 5 грудня. Там буде прийнято політичне рішення про визначення кандидата від нашої партії на посаду президента – Олександра Шевченка. Він ніколи не був при владі і зробив себе сам. Це нове обличчя. Людина, яка прийшла в політику за покликом Майдану і війни. За Шевченком не стоїть купка людей, які хотіли до влади. До нас приходили ті, хто хотів бути політичною командою.

На посаді президента Шевченко бачить себе відповідальним за очистку влади від корупції. Основна проблема, яку хочемо вирішити, – збільшення кількості економічно незалежних громадян.

Шевченко буде відстоювати абсолютну незалежність України. Навіть від дружніх держав, які хочуть диктувати нам умови. Він обіцяє виходити тільки з інтересів України. Це однак не передбачає зміни курсу на інтеграцію з Європою. Але перш за все потрібно орієнтуватись на себе".

Офіційно результати президентських праймеріз "Укропу" будуть оголошені 5 грудня на великому з'їзді партії. Фінальна частина перегонів розпочалася 28 вересня в Луцьку і завершилася 18 листопада в столиці України. Таким чином, учасники праймеріз презентували свої програми в усіх областях України, де однопартійці обрали свого фаворита.

Зараз ви читаєте новину «"Шевченко – не Порошенко": як пройшли праймеріз партії "Укроп" у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути