середа, 29 липня 2015 12:32

"Зараз Путін не знає, що робити, тому нічого і не робить"

  nashdom.us
nashdom.us

Президент РФ Володимир Путін сам не вірить у те, що українці і росіяни - один народ. Він просто професійний брехун. Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив російський журналіст Олександр Сотник.

Ви багато спілкуєтеся зі звичайними громадянами Росії. Чим пояснити захмарний за європейськими мірками рейтинг Путіна?

- В авторитарних країнах соціологія вмирає першою. Потім вже падають ЗМІ, опозиція. Соціологія малюється за вказівкою, щоб підтримати владу. Це не означає, що у Путіна немає підтримки. Але вона інша. Путіна підтримують ті, хто в долі. Це дуже різні люди - починаючи від чиновників, олігархів і закінчуючи "силовиками" і ФСБшниками. Таких - близько 35 відсотків. Тих, кому все одно - відсотків 45. Ці люди мовчать. І є до 20 відсотків тих, які, за певних умов, готові протестувати - заради змін в країні. Ці цифри - рухливі. Вони змінюються залежно від ситуації та інформаційного фону.

Великий рейтинг - це щось на кшталт "самоздійснюваного прогнозу"? Мовляв, Путін неминучий.

- Владі, звичайно, потрібні високі рейтинги. Завдання соціологів - не вивчити громадську думку, а створити її. Якби у вас був великий рейтинг, то ви б проводили чесні вибори. Навіщо вам вставляти палиці в колеса опозиції? Навіщо нагинати засоби масової інформації? Якщо Путіна підтримують 89 відсотків громадян Росії, то боятися йому взагалі нічого. Але в Кремлі чудово розуміють, що 89 відсотків - немає. Путін не здатний на діалог. Він ніколи не був публічним політиком. Він був людиною інтриг і спецслужб. Це допомогло йому потрапити в президентський кабінет. І він вирішив там залишитися.

А як же його виходи в телеефір?

- Це - постановка. Своєрідні спеціальні зустрічі спеціально відібраного народу і президента. Путін відповідає на питання, які сам собі і ставить.

Пропаганда у великих дозах і дуже довго - небезпечна річ для людини. Як жити в таких умовах?

- Кремлю потрібно завжди підвищувати дозу. Тому на якомусь етапі все може зупинитися. Ось показали розп'ятого хлопчика. Через місяць потрібно щось крутіше. Повинно бути крутіше і крутіше, а креативу не вистачає. Зараз ми близькі до того, що пропаганда взагалі перестане працювати. Тим більше, стабільність в телевізорі не збігається з відсутністю стабільності в супермаркетах.

Вибори в РФ - профанація. Коли опозиція каже про те, що треба брати участь у виборах, це виглядає як спроба увійти в під'їзд неіснуючого будинку. Які вибори в Росії?

Але завдання опозиції - брати участь у виборах. Якщо ні, то що їм робити?

- Російській опозиції треба йти в народ, зустрічатися з людьми, пояснювати. А на нинішні "вибори" ходити шкідливо, тому що це - легітимація путінського режиму. Путін саме цього хоче - пролонгації свого правління. Ще не звалиться держава або він не помре.

Автор: svobodomislie.com
 

Яким чином в одній пропаганді поєднується непоєднуване: українська мова - вигадана, але українізація Криму була; Україна як країна, що не відбулася і - українська вояччина на Донбасі?

- Наші пропагандисти - люди не креативні, оскільки талановита людина пропагандистом не піде працювати. Вони не цураються абсолютно нічого. У Москві в метро читав газету для садівників, де побачив заголовок: "Ударимо по кропу". Слова втрачають свої первинні значення та смисли. Логіку шукати тут - не треба.

Коли Путін каже, що українці і росіяни - один народ, він сам в це вірить?

- Ні. Я переконаний, він в це все не вірить. Але йому треба залишатися при владі, щоб вижити. Слова Путіна не мають значення. Він - професійний брехун. У 1999 році він переміг як наступник Єльцина. Він ніколи не дебатував з іншими кандидатами в президенти, виступав тільки як соліст. З тих пір все, що він робить або говорить, підпорядковане одній меті: залишитися при владі.

Наскільки важливий фактор страху в еліті і суспільстві для збереження президентства Путіна?

- Чим більше сам Путін боїться, тим більш агресивно поводиться. Кремлю страшно, бо втративши владу, вони втратять гроші, свободу, а хтось - і життя. Тому вони готові шантажувати світ Третьої світової. А росіян вони шантажують давно. Путін і його оточення - це терористи, що захопили країну з 140 мільйонами громадян і величезними природними ресурсами.

Вбивства журналістів і політиків відбуваються в багатьох країнах, але в Росії вони дуже часті. Виток репресій і вбивств буде наростати?

- Поки Путін і його оточення у влади, вони будуть вбивати. Все залежить від рівня людини, яку потрібно вбити. Якщо це рівень Бориса Нємцова, то відмашку треба отримувати у Володимира Путіна. Вбити людину, яка відноситься до так званої "сім'ї" Єльцина, могли тільки з його відмашки. Ніякий Кадиров, Іванов чи Патрушев дати таку команду і в страшному сні не могли. Путін вперше порушив пакт про ненапад, який було укладено на початку його президентства. Не дарма потім переляканий Чубайс закликав усіх зупинитися. Він прекрасно знав, до кого звертається, коли каже: все. Зараз еліта в шоці, бо не знає, що ще очікувати від Володимира Володимировича.

Це сигнал для "сім'ї"?

- Це сигнал усім. Звучить він так: щоб ви там робили, а я залишуся президентом. Треба буде когось вбити - уб'ю.

Автор: glavpost.com
 

У Путіна є стратегія виходу з влади?

- Після того як він зізнався, що Крим віджали за його наказом, після збитого "Боїнга" і вбивства Бориса Нємцова - виходу з влади у нього не може бути.

Більшість російських експертів кажуть, що Путін - надовго.

- Є одна річ, яка стоїть над Путіним, - система влади. Якщо їй потрібно буде прибрати його для самозбереження - прибере. У мене таке враження, що цей день наближається. Є кілька передумов. Перша: Путін - ізгой у світі. Друга: санкції. Третя: справа Литвиненка в Лондоні. Четверта передумова: розслідування по "Боїнгу". П'ята: ціни на нафту. Все це разом накручується, як сніжний ком. Путін - не атлант, утримати ситуацію все важче. Це загроза і для системи, і для Росії - теж.

Війна в Україні вигідна для Путіна, з точки зору пролонгації його влади?

- Ні, але він не знає, як цього позбутися. Володимир Володимирович ще той стратег. Зараз він не знає, що робити, тому нічого й не робить. У мене враження, що він вже мало що контролює.

Що наштовхує вас на думку про пошук в Кремлі кандидатури наступника?

- Справи в Росії - все гірше і гірше. Проблеми, які нависають над країною, треба якось вирішувати. І системі треба себе вберегти. Я розумію, що це як ракова пухлина в організмі, яка врешті-решт його знищить і сама загине. Але на даному етапі їй потрібно зберегти себе. Упевнений, в Кремлі зараз все прораховують.

У Путіна повинна бути хоч якась стратегія виходу з війни з Україною?

- Якщо він піде з Донбасу, багато-хто з обдурених пропагандою будуть вважати його зрадником. Частину з них треба буде фізично відловлювати або знищувати. Другий фактор: російський телеглядач заточений вже так, що зрозуміє тільки наказ "вперед, на Київ і до Берліна чи Парижа". Третє: частина оточення буде вважати його слабаком.

Які варіанти майбутнього Росії найбільш реальні?

- Є поганий варіант: Росія вийде з епохи путінізму дуже ослабленою і доведеться довго відновлювати зруйновані державні інститути. І дуже поганий варіант: Російська Федерація не залишиться в сучасних кордонах.

Довідка. Олександр Сотник народився 21 березня 1968 року в Магнітогорську, Росія. Член Спілки літераторів РФ. Публікувався в журналах, альманахах, мережевих журналах. Працював сценаристом в рекламних агентствах Москви. Написав книгу "Рекламist". Був редактором і ведучим програм інтернет-радіо "Перший голосовий портал", журналістом опозиційного відеопроекту "Політвестнік".

На даний момент - провідний Sotnik-TV - незалежного суспільно-політичного каналу.

Зараз ви читаєте новину «"Зараз Путін не знає, що робити, тому нічого і не робить"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути