Ексклюзиви
понеділок, 18 червня 2018 09:47

"Санкції, блокада – це було прямо сказано" - Кравчук про Будапештський меморандум

"Санкції, блокада – це було прямо сказано" - Кравчук про Будапештський меморандум
Будапештським меморандумом Україна відмовилася від третього у світі ядерного арсеналу. Фото: holos.fm

Якби Україна не відмовилася від ядерних боєголовок, наткнулася б на санкції з боку США та Європи.

Про це перший президент України Леонід Кравчук розповів в інтерв'ю "Українській правді".

"Головними були представники США... Вони заявляли, що Україна повинна скласти ядерну зброю. Чому? Тому що цю зброю на нашу територію поставив Радянський Союз. Це – перше. Друге: Україна не мала змоги замінити ядерні боєголовки. Їх виготовили в Росії. Термін безпеки закінчувався 1998 року і після цього вони ставали небезпечними. Ми не мали не те що досвіду, а можливості розчленувати боєголовку. Щоб не сталося біди, ми повинні були все це вивезти, і Америка знала про це. Третє: всі без винятку ракети, які стояли в Україні, були спрямовані на США.

Вони (представники США. - Gazeta.ua) не просто приїхали, а вимагали. Вони сказали: "Якщо ви не виконаєте завдання вивести боєголовки з України, почнеться не просто тиск, а блокада України". Європа їх підтримала в цьому плані. Тому виникло питання – нова молода держава, тільки стала на ноги, у неї немає ресурсів, запасу валюти і т.д., і вона раптом заявила, що ми візьмемо чужі боєголовки і будемо вам загрожувати, що ми хочемо стати членом ядерного клубу", - сказав Кравчук.

Він зазначив, що Україна могла не підписувати документ, але "тоді ми були б ізольовані. Санкції, блокада – це було прямо сказано".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американський флот буде під Кримом? - Турчинов відверто звернувся до Заходу

5 грудня 1994 року Україна підписала Будапештський меморандум. Ним відмовилася від ядерної зброї. Країни-гаранти, у тому числі РФ, зобов'язались поважати і захищати територіальну цілісність України.

Зараз ви читаєте новину «"Санкції, блокада – це було прямо сказано" - Кравчук про Будапештський меморандум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути