понеділок, 23 березня 2020 13:08

Із коронавірусом треба боротися карантином і масовим тестуванням, а не надзвичайним станом - Сюмар

Із коронавірусом треба боротися карантином і масовим тестуванням, а не надзвичайним станом - Сюмар
Вікторія Сюмар: "У світі епідемію приборкують карантином і максимальним тестуванням, а не запровадженням надзвичайного стану"

Заява міністра охорони здоров'я Ємця про необхідність введення надзвичайного стану є першим кроком для запровадження такого режиму в країні у зв'язку з пандемією коронавірусу. При цьому інші країни світу приборкують епідемію перш за все карантином і максимальним тестуванням громадян, а не заходами, які передбачає режим надзвичайного стану – приміром, комендантська година, вилучення транспортних засобів чи обшуки помешкань.

Про це народний депутат фракції "Європейська Солідарність" Вікторія Сюмар написала в Facebook.

"Вчора міністр Ємець виступив за впровадження надзвичайного стану. Декілька речей про надзвичайний стан (далі НС), які треба знати нині кожному. Отже, пандемія справді є підставою для впровадження НС. Причому в разі пандемії президенту навіть не треба збирати РНБО, бо пропозиції вносить Кабінет міністрів. Тому – заява Ємця справді була першим кроком до надзвичайного стану.

Далі має бути рішення Кабміну, Указ президента і засідання Ради упродовж 48 годин", – написала Сюмар.

Депутат нагадала, що надзвичайний стан передбачає примусове вилучення майна як у юридичних, так і у фізичних осіб; особливий режим в'їзду-виїзду. (Це означає на практиці, що в місто вас пускатимуть за особливими перепустками, і що для більшости це буде заборонено); огляд транспортних засобів та обмеження руху; заборона будь-яких масових акцій, заходів, страйків.

Крім того, надзвичайний стан передбачає особливий розподіл продуктів харчування чи предметів першої необхідності (сподіваюся, до продуктових карток не дійде…); квартирна повинність для юридичних осіб для тимчасового розміщення.

Сюмар наголосила, що наступні норми при пандеміях не мають використовуватися, але нині вони активно обговорюються: перевірка документів або огляд житла, транспорту чи службових приміщень; вилучення зброї у громадян; комендантська година.

Правовий режим надзвичайного стану вводиться на 30 днів, і може бути продовжено до 60 днів.

Вона також зазначила, що азійські країни (не Китай) приборкали епідемію карантином для тих, хто прибуває в країну, тестуванням всіх із метою виявлення безсимптомних носіїв і їх ізоляцією; відстежуванням усіх контактів хворих і ізоляцією контактних осіб.

"Держава відстежує дотримання карантину цими особами простим додатком у смартфон, який фіксує місцезнаходження людини. Порушення передбачають жорстку відповідальність.

Цим шляхом пішли і США, які почали масове тестування і ізоляцію інфікованих і контактних осіб. Тому там за вчора майже 14 тис. виявлених інфікованих.

У нас же – 250 тис. експрес тестів, що лише при наявності симптомів можуть дати якийсь результат і перспективи введення надзвичайного стану. Наскільки це збігається з тими методами боротьби, які довели свою ефективність – судити вам", – додала Сюмар.

Зараз ви читаєте новину «Із коронавірусом треба боротися карантином і масовим тестуванням, а не надзвичайним станом - Сюмар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути