пʼятниця, 20 січня 2023 23:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Росатом допомагає російському військпрому обходити санкції – The Washington Post

Росатом допомагає російському військпрому обходити санкції – The Washington Post
Росатом допомагає російському ВПК обходити санкції, які ввели проти РФ західні країни. Фото: data-economy.ru

Російська державна корпорація з атомної енергетики Росатом допомагає російській військовій промисловості обходити санкції Заходу. Росатом причетний до створення контрабандних схем з постачання російському військпрому компонентів, технологій і сировини для ракетного палива.

При цьому ініціатором цих схем є сам Росатом, повідомляє американське видання The Washington Post з посиланням на лист начальника одного з департаментів держкорпорації, який потрапив у розпорядження української розвідки.

У листі йдеться про те, що у жовтні 2022 року представники Росатому мали зустріч із чиновниками російського Міністерства оборони та представниками оборонно-промислового комплексу Росії. Корпорація запропонувала поставки товарів як російським військовим частинам, так і російським виробникам озброєнь, які відчувають дефіцит комплектуючих через санкції західних країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба закликав тиснути на ядерну сферу Росії

У списку можливих одержувачів підсанкційних товарів - виробник ракетних систем "Алмаз-Антей"; виробник некерованих авіабомб і систем залпового вогню НВК "Техмаш"; компанія "Високоточні комплекси", що виробляє ракети "Іскандер"; виробник ракетних установок "Ураган" НВО "Сплав"; крім того, сюди ж увійшли кілька авіабудівних і танкобудівних підприємств.

Крім того, видання має навіть докладний опис продукції, яку могли отримувати російські оборонні підприємства, серед якої:

- оксид алюмінію, компонент ракетного палива;
- літій-іонні батареї для танкового обладнання, систем ПРО та іншого озброєння;
- технології 3D-друку озброєння;
- хімічні сполуки, що застосовуються в авіаційній і ракетній техніці.

Хоча достеменно невідомо, які з цих товарів в реальності змогла отримати російська оборонна промисловість, але внесок Росатома відзначив навіть російський диктатор Володимир Путін; на святі на честь 15-річчя компанії він похвалив Росатом за "величезний внесок... в розробку передових систем озброєння і військової техніки та постановку їх на бойове чергування". Заслуги корпорації так само відзначили в Міноборони РФ.

Хоча в самому Росатомі на пропозицію видання прокоментувати інформацію заявили, що вона нібито неправдива, митні дані, які оприлюднив Центр досліджень в області нерозповсюдження ім. Джеймса Мартіна, демонструють, що щонайменше одна дочірня компанія корпорації з 24 лютого 2022 року імпортувала з Південної Кореї компоненти для літій-іонних акумуляторів на понад мільйон доларів США.

Таким чином, на думку видання, хоча Росатом офіційно позиціонує себе, як цивільна комерційна організація, яка займається будівництвом і експлуатацією АЕС, на ділі корпорація тісно пов'язана з російською військовою промисловістю. І якщо раніше Росатому вдавалося вислизати з-під санкцій, зараз ситуація різко змінилася.

"Якщо Росатом надає підтримку російській військовій промисловості, це підлягає санкціям" - прокоментував ситуацію Деніел Фрід, координатор Державного департаменту США з санкцій до 2017 року.

Польща і Литва хочуть, щоб Європейський Союз в десятому пакеті санкцій ввів обмеження по ядерному сектору Російської Федерації.

Новий пакет санкцій повинен бути готовий до 24 лютого. Україна вже закликала ЄС ввести санкції проти компанії "Росатом". Цю ініціативу блокувала Угорщина.

Зараз ви читаєте новину «Росатом допомагає російському військпрому обходити санкції – The Washington Post». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути