Ексклюзиви
четвер, 06 грудня 2012 16:21

"Роль Президента у призначенні суддів прописана нечітко" - Венеціанська комісія

"Роль Президента у призначенні суддів прописана нечітко" - Венеціанська комісія
Фото: 24tv.ua

Венеціанська комісія схвалила пропозицію Конституційної асамблеї щодо призначення суддів за рекомендацією Ради суддів України, однак схвильована посиленням ролі президента. Про це сказала Ганна Сухоцька під час засідання асамблеї.

"У висновках Венеціанської комісії виокремлюються питання призначення суддів, роль парламенту в призначенні суддів, ролі та складу Вищої ради юстиції, недоторканості суддів. Ми впевнені, що призначення суддів це не те питання, яке має вирішувати парламент. Згідно із запропонованими позиціями, судді в Україні призначаються і звільняються з посади за поданням Ради юстиції. Але зараз, коли ми аналізуємо питання, ми думаємо, якою ж є роль президента, чи може він накладати вето? Це нечітко прописано, треба наголосити, що основну роль відіграє Рада юстиції, а президентові випадає церемоніальна роль. Поки цього немає і ми бачимо лише посилення ролі президента."

Сухоцька наголосила, що над цим питанням ще варто попрацювати і перевірити усе. На її думку, також важлива проблема випробувального терміну для суддів. Згідно з цим, перший раз суддів можуть обирати лише на 5 років.

"Одна з основних проблем - призначення суддів на обмежений період часу. Ми думаємо, що це загрожує незалежності суддів. 5 років — занадто довгий термін. Судді можуть відчувати себе під тиском, зараз Венеціанська комсісія проти призначення суддів на тимчасовий період."

Сухоцька також зауважила, що важливим є й питання недоторканості суддів і в ньому важливу роль має відігравати Верховна Рада, яка своїм рішенням може знімати цю недоторканість лише за умови відповідного судового вироку.

Також у Сухоцької виникли запитання щодо визначення складу Вищої ради юстиції. Адже у пропозиції голови комісії з питань правосуддя Василя Маляренка зазначено, що до Вищої ради юстиції повинен входити і Генпрокурор України.

"Я не знаю, чи це так повинно бути" - сказала вона.

 

Зараз ви читаєте новину «"Роль Президента у призначенні суддів прописана нечітко" - Венеціанська комісія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути