Ексклюзиви
середа, 20 грудня 2017 20:23

Резолюція ООН не може суттєво вплинути на Росію - експерт

Резолюція ООН не може суттєво вплинути на Росію - експерт
Петро Олещук: "Росія не демократична країна і боротися з нею, як ми зараз намагаємось, демократичними шляхами це ідея, яка приречена на поразку" / Фото: 112.ua

За змістовим наповненням третя резолюція, безперечно, є найсильнішою. Вона порушує питання, які раніше не висвітлювалися. Це пункт щодо приватної власності на окупованій території і доступу спостерігачів до Криму. Але варто розуміти, що резолюції ООН є необов'язковими для виконання. І в цьому полягає основна проблема.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Петро Олещук.

"Україна регулярно виступає ініціатором ухвалення таких документів. І з кожним разом вони набирають все менше і менше голосів. Країни поступово приймають нейтральну позицію і утримуються від голосування. Найбільша кількість країн підтримала саме першу резолюцію, яка підтверджувала Крим як окуповану територію. Не має сенсу кожен рік повторно її дублювати. Це просто створення видимості українською стороною, що вона щось робить, аби повернути півострів" - зазначає експерт.

Політолог вважає, що на практиці такі резолюції діяти не будуть. Вони носять тільки рекомендаційний характер.

"За три роки було ухвалено багато подібних документів. Є і про засудження окупації Криму, і про дотримання прав людини на території півострова. Але як бачимо Росія все ще заявляє свої прав на Крим. Населення досі зазнає утисків через різні фактори. Тож з цього можна зробити висновок, що і ця резолюція ніякого реального впливу мати не буде. РФ не почне раптом дотримуватися цієї резолюції і це абсолютно зрозуміло"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Клімкін прокоментував прийняту резолюцію ООН щодо Криму

"Ситуація на півострові від резолюції не зміниться, - говорить Петро Олещук. - Але вона може виступати додатковим аргументом проти Росії в міжнародних судах. Але знову ж, аби це мало сенс, РФ має визнавати юрисдикцію цих судових інстанції і виконувати їх рішення. А на сьогоднішній день цього не відбувається".

"Росія не демократична країна і боротися з нею, як ми зараз намагаємось, демократичними шляхами це ідея, яка приречена на поразку.
В ООН лише Рада безпеки може ухвалювати рішення, які є обов'язковими до виконання. Росія є членом цієї Ради, і як кожен член має право вето. Вже неодноразово була ситуація, що РФ просто блокувала усі рішення, які були б для неї не вигідними" - додає експерт.

19 грудня Генеральна асамблея Організації Об'єднаних Націй схвалила оновлену резолюцію про стан дотримання прав людини в окупованому Росією Криму. Співавторами документу виступили 40 країн. Вона включає в себе деякі нові пункти, та закріплює старі. "За" проголосували 70 країн, проти — 26 і 77 - утримались. Першу резолюцію щодо Криму в ООН ухвалили у березні 2016 року. Другу - рік тому.

Зараз ви читаєте новину «Резолюція ООН не може суттєво вплинути на Росію - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути