Ексклюзиви
середа, 11 вересня 2019 11:06

Кримінал за незаконне збагачення: Рада зробила перший крок

Верховна Рада ухвалила у першому читанні президентський законопроект 1031 про конфіскацію незаконних активів і покарання за їхнє набуття.

"За" проголосували 316 нардепів.

Рішення підтримали фракція "Слуга народу" (237), "Опозиційна платформа - За життя" (24), "Батьківщина" (14), "Голос" (20).

Нуль голосів дала "Європейська солідарність". 2 голоси - група "За майбутнє".

 

Також спікер Андрій Разумков поставив на голосування пропозицію "про скорочення наполовину строків підготовки до другого читання законопроекту 1031".

Рішення підтримали 254 голосами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді рятують Антикорупційний суд

"Перша ключова річ. Визнавалося неконституційним положення Кримінального кодексу про незаконне збагачення. Рішення Конституційного суду мало шквал критики. Було припинено багато кримінальних проваджень.

Законопроект покликаний забезпечити притягнення винних осіб, які виконують функції органів влади і незаконним чином набули активів. Притягати до кримінальної відповідальності.

Йдеться про те, коли вартість таких активів у 15 тисяч і більше перевищує неоподаткований мінімум (нардепи називають цифру у 14, 4 млн грн. - Gazeta.ua) доходів громадян.

Також буде передбачено через рішення у цивільно-правовому порядку стягуватися незаконні активи у дохід держави. За позовами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. А у випадках, передбачених законом, за рішенням Генеральної прокуратури. Коли йдеться про незаконні активи працівників САП", - заявив перед голосуванням представник президента у Конституційному суді Федір Веніславський.

26 лютого Конституційний суд визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу, що передбачає притягнення до відповідальності за незаконне збагачення. Мовляв, суперечить принципу презумпції невинуватості. Передбачала тюремне ув'язнення до 10 років із позбавленням права обіймати посади до трьох років, конфіскацію майна. Статтю запровадили 2015-го.

Зараз ви читаєте новину «Кримінал за незаконне збагачення: Рада зробила перший крок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути