Ексклюзиви
неділя, 02 травня 2010 19:01

"Китай тиснутиме на Росію й розширить свій вплив до Уралу"

"Китай тиснутиме на Росію й розширить свій вплив до Уралу"

Колишній радник президента Киргизстану Курманбека Бакієва Володимир Нікітін розповів в інтерв'ю журналу "Країна", чому спроба реформувати країну закінчилася державним переворотом.

"У мисленні киргизів переважає міфологія і уява про світ, як світ речей, а всі зміни, то зміни саме речей, а не ідей. Киргизи не мали аристократії, а тому у них нема традиції служіння. Тобто кадрів, готових працювати на ідею за правилами честі та відповідальності, там майже нема. Людина, яка потрапляє у владу, діє за законами родових відносин", - заявив він.

"Коли я прочитав їхній головний епос "Манас", який до речі, є найдовшим у світі, то сказав президенту: вся історія Киргизстану - це суцільні зради, і нас може очікувати те саме. Так воно зрештою і сталося", - зазначив Нікітін.

"Сучасний Киргизстан - це вольниця, така собі племінна республіка, де немає чіткого уявлення про західні стандарти свободи, однак є воля — в сенсі "роби, що заманеться". Найсмішніше читати наклепи на колишній політичний режим, оскільки Киргизтан був найвільнішою країною Середньої Азії. Повна свобода слова. Пиши, що хочеш - майже як в Україні. Приміром, у сусідніх Узбекистані та Казахстані ситуація прямо протилежна: якщо ти заявив, що ти опозиція, з країни краще забиратись", - наголосив екс-радник Бакієва.

"Будь-які процеси, що відбуваються в державі, киргизами сприймаються насамперед як переміщення людей та грошей. Вони мало цікавляться такими абстрактними процесами як реформи системи управління, бюджетною політикою, інвестиціями", - додав він.

Радник колишнього президента Киргизстану виділив кілька завдань, які стояли перед командою Бакієва.

"Знайти відповідь на головне питання: як киргизькій владі остаточно не перетворитись на політичний режим, що утримує владу силоміць. А всі силові режими, як відомо, мають тенденцію закінчуватись військовими переворотами. Утримувати владу саме за рахунок підтримки народу", - підкреслив він.

"Друге завдання полягало в тому, щоб виростити з країни маленького сніжного барса - досягти економічної незалежності та підвищити якість життя населення. За відведений президентській команді час у кілька разів зріс ВВП країни, позбулись корупції на вищому рівні (але на нижчих рівнях вона залишилась жахливою), підвищили пенсії та зарплати, розпочали будувати кілька гідроелектростанцій, відкрили один з небагатьох у світі заводів з виробництва чистого кремнію - він використовується для продукування комп'ютерних чипів", - зауважив Нікітін.

"Замість всемогутньої Адміністрації президента створили низку спеціалізованих органів, діяльність яких координувалась президентською радою, гроші на розвиток забрали у уряду, який їх завжди витрачав на латання дір у бюджеті", - пояснив він.

Утім, суть реформ до громадськості донести не вдалося, переконаний експерт. Для цього необхідна зміна поколінь і нова політична культура.

Повний текст інтерв'ю читайте у 18 номері журналу "Країна" від 30 квітня 2010.

Зараз ви читаєте новину «"Китай тиснутиме на Росію й розширить свій вплив до Уралу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути