пʼятниця, 26 серпня 2022 14:56

Спецтема: Війна Росії проти України

"Путіна під трибунал" – українське МЗС закликає світ підписати петицію

"Путіна під трибунал" – українське МЗС закликає світ підписати петицію
Міністерство закордонних справ України просить увесь світ долучитись до підписання петиції "Путіна під трибунал". Фото: glavcom.ua

Міністерство закордонних справ України просить увесь світ долучитися до підписання петиції "Путіна під трибунал".

Це необхідно для того, щоб президент РФ Володимир Путін відповів за воєнні злочини в Україні, ідеться в повідомленні МЗС у Facebook.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба також закликає міжнародних партнерів підтримати створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війна з Росією триватиме десятиліттями. Маємо бути готовими" – Олександр Хара

"Наказавши напасти на Україну, Путін скоїв злочин агресії, найтяжчий з усіх злочинів проти міжнародного миру. Цей злочин не може й не має залишитися безкарним. Світова громадська підтримка ініціативи важлива. Ми закликаємо людей у всьому світі підписати петицію "Путіна під трибунал", – заявив Кулеба.

Ще в березні він уперше закликав міжнародну спільноту створити такий спецтрибунал. Відтоді цю ідею підтримала юридична спільнота й громадськість. А також міжнародні інституції – ПАРЄ, Європарламент, ПА НАТО й ПА ОБСЄ. Петицію на Avaaz також підтримали вже 1,8 млн людей.

В МЗС наголошують, що громадська підтримка цієї ідеї в усьому світі надважлива. Avaaz закликав прихильників петиції зібрати більше підписів, щоб досягти позначки у 2 млн.

"Ми приєднуємося до Avaaz і закликаємо підтримати петицію. Маємо довести російським лідерам, що їхні злочини не залишаться безкарними. Що позиція світу щодо відповідальності за тяжкі злочини, скоєні російськими посадовцями й військовими в Україні й проти неї, залишається жорсткою", – ідеться в повідомленні МЗС.

Avaaz – міжнародна громадська організація та соціальна мережа. Вона просуває дії та ідеї активістів з таких питань, як-от права людини, кліматичні зміни, релігійні конфлікти тощо. Мережа активно збирає підписи й розсилає петиції всьому світу. Найбільшу популярність має в Бразилії, США, Франції, Німеччині й Великій Британії.

Слідчі Служби безпеки України оголосили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України голові Чеченської республіки РФ Рамзану Кадирову. Про підозру також повідомили двом його найближчим поплічникам.

У Російській Федерації починаються хитання. Росіяни вже сумніваються у правильності дій їхнього президента Володимира Путіна. Про це сказав секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов.

Зараз ви читаєте новину «"Путіна під трибунал" – українське МЗС закликає світ підписати петицію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути