пʼятниця, 22 червня 2012 10:36

Застосування Конституції значно спотворене і це треба виправляти - експерт

Застосування Конституції значно спотворене і це треба виправляти - експерт
Ігор Коліушко не вважає Конституцію застарілою, але неточності у ній таки є. Фото: vkurse.ua

Конституційна асамблея має перш за все зробити повний аналіз Конституції, а вже потім пропонувати свої ідеї з вирішення проблемних моментів.

Про це у коментарі Gazeta.ua голова Правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

Він наголосив, що заяви деяких політиків про те, що Конституція застаріла і її треба було давно реформувати, не зовсім відповідають дійсності.

"Те, що Конституція застаріла — це не правильно. Я вважаю, що казати це жодних підстав немає. Але є проблеми у тому, що, по-перше, у багатьох місцях застосування Конституції спотворене. Багато норм в законі з'явилося, які суперечать Конституції і не виконуються", - пояснив він.

Експерт додав: "Наприклад, президент призначає заступників міністрів, президент призначає заступників керівників інших державних органів. Цього немає в Конституції і за Конституцією, президент не має права цього робити. Але це повписували у закони. І він тепер відповідно до законів це виконує".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бютівці" пояснили, чому не будуть брати участь у роботі Конституційної асамблеї

На думку Коліушка, перш за все, необхідно проаналізувати, які саме норми закону не виконуються.

"Коли такі речі стаються, то є два варіанти поведінки: або змінити практику реалізації Конституції, або внести зміни до Конституції, щоб деталізувати норму і чітко визначити, хто що робить. І тоді вже до проваленої Конституції поправляти закони", - зазначив експерт.

"Щоб піти чи одним, чи другим шляхом, треба у першу чергу проаналізувати як у нас виконується Конституція і прийняти якесь рішення", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кравчук розповів, коли Конституційна асамблея внесе зміни до української Конституції

За словами Коліушка, Конституційна асамблея і була створена для цього, щоб вирішувати такі проблеми.

"Конституційна асамблея як консультативно-дорадчий орган мала б першим своїм рішенням чи своїм продуктом підготувати такий аналіз стану реалізації Конституції і на його основі ідентифікувати проблеми, які є в Конституції і винести це на загальне обговорення. Тоді буде зрозуміло, які проблеми бачить Конституційна асамблея в Конституції, і тоді треба вже буде шукати способи вирішення цих проблем", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конституцію треба змінювати, але не писати нову - Погребинський

Коліушко переконаний: "Якщо цей орган, ця так звана Конституційна асамблея почне зразу з обговорення якихось ідей, а в кожного з 95 її членів може бути щонайменше по 50 ідей, що треба внести в Конституцію, це буде безперспективна робота".

Зараз ви читаєте новину «Застосування Конституції значно спотворене і це треба виправляти - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути