середа, 29 червня 2022 10:46

Спецтема: Війна Росії проти України

Президент розповів про процес звільнення військових-іноземців з полону РФ

Президент розповів про процес звільнення військових-іноземців з полону РФ
Україна не робить різниці між своїми та іноземними громадянами в питанні визволення. Фото: president.gov.ua

Україна робить усе можливе, щоб повернути з російського полону військових-іноземців, які воювали в українській армії.

Київ не ставить різниці між ними та своїми громадянами, заявив 29 червня президент Володимир Зеленський в інтерв'ю американському каналу NBC.

"Так, це війна, і ви розумієте що є тисячі полонених українців на сьогодні. Є і хлопці з Великої Британії, є хлопці зі Сполучених Штатів Америки, які на жаль потрапили у полон. Ми відносимося до них так само як і до українців. Що може зробити президент? Зараз на рівні розвідки ми ведемо переговори з іншою стороною, яка тримає наших полонених. Ми говоримо про українців так само як про воїнів зі США чи з Британії. Наше завдання – визволити всіх", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія не планує обмінювати до 2 тис. українських військовополонених

Він підтвердив, що зараз тривають переговори щодо звільнення військових-іноземців, які служать у Збройних силах України.

"Прямо зараз на рівні нашої розвідки. Питання в тому, що не відпускаючи британців чи американців Росія показує бажання, щоб із нею спілкувались саме ці держави, які через цю агресію РФ справедливо ізолюють її військово-політичне керівництво. Але вони першими почали цю ізоляцію", – зазначив президент.

Звертаючись до громадян США англійською Зеленський зазначив, що американці в лавах ЗСУ для нього такі ж герої, як і українці.

"Я впевнений, що ми їх повернемо. Вони повернуться до своїх родин, дітей, батьків, рідних. І для мене честь, що в світі є такі люди, які не бояться. Які підтримали нас, наш суверенітет і незалежність", – додав він.

Вчора у Кремлі заявили, що Російська Федерація "нічого не може гарантувати" щодо долі громадян США, які воювали за Україну і потрапили в полон.

Москва наполягає, що на них не поширюються положення Женевських конвенцій, заявив прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков. Захоплені у полон американці нібито не мають відношення до Збройних сил України, а тому не підпадають під захист конвенцій. Пєсков додав, що страту для американців виключати не можна, але це буде рішення суду, а не Кремля.

У Харківській області під час битви під селом Ізбицьке зникли двоє добровольців із США. Два ветерани армії США з Алабами 39-річний Александр Друке й 27-річний Енді Тай Нгок Хуїн, які перебували в Україні та допомагали ЗСУ боротися з російськими окупантами, зникли безвісти кілька днів тому. Вони могли потрапити в полон.

Президент США Джо Байден підтвердив зникнення трьох американських військових. Вони воювали на боці України проти російського вторгнення.

Згодом Держдепартамент США заявив, що вивчає інформацію про можливе зникнення безвісти в Україні третього американського громадянина, що міг брати участь у війні.

Зараз ви читаєте новину «Президент розповів про процес звільнення військових-іноземців з полону РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути