Ексклюзиви
четвер, 16 листопада 2017 17:50

Порошенкові пропонують оголосити 2018-й Роком державної мови

  "Ставлення до української мови починається із поваги до неї з боку чиновників і депутатів", - вважає нардеп Дмитро Тимчук
"Ставлення до української мови починається із поваги до неї з боку чиновників і депутатів", - вважає нардеп Дмитро Тимчук

178 народних депутатів звернулися до президента Петра Порошенка з пропозицією оголосити 2018 рік "Роком державної мови".

Серед підписантів - нардеп, директор Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук. Говоримо із ним про це.

Чому рік державної мови потрібен?

Досі бачимо суперечки у залі Верховної Ради, коли окремі депутати перед виступом з трибуни говорять - у них на окрузі російськомовні. А як ти закони пишеш? Важко уявити, щоб конгресмен США не володів англійською. Маємо розуміти - законодавча гілка влади є представництвом держави Україна.

Я у побуті спілкуюся російською, але не дозволю собі нею виступати з трибуни. Бо представляю не громадянина Тимчука, а народного депутата, мені делегували повноваження. Із цього якраз і починається ставлення до української мови. З поваги до неї депутатів і чиновників.

Водночас, повагу потрібно виховувати на всіх щаблях. Не тільки серед посадовців. Давати розуміти суспільству, чому українська - важлива. Це якраз те, що повинно об'єднувати країну.

Як Рік державної мови мав би виглядати на практиці? Які це мали б бути заходи?

Метод кнута, як єдиний, не правильний. Громадяни самі повинні прагнути, розуміти - українська найбільш зручна мова для спілкування. Примусові заходи слід проводити на державному рівні. Якщо хтось не знає українську, в рамках Року проводити навчальні заходи, залучати для чиновників фахівців із спеціальної термінології.

Що могло б робитися постійно?

Ще до російської агресії приїжджаю на книжковий ринок Петрівку. Дивлюся - 80% літератури російською мовою. Тут і запровадження квот не спрацює на 100%. Потрібні заходи, які б стимулювали переходити на українську. Вводити пільги для видавців художньої, навчальної літератури. Бізнесмену все одно, він може і китайською продавати книжки, якщо це йому буде вигідно. Потрібно знаходити важелі, зрозумілі для тих хто виробляє і розповсюджує продукцію. Тоді всі прагнутимуть до виробництва контенту українською.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Слова "Кожен має право на освіту державною мовою" – не відповідають Конституції

Якщо 2018-ий буде Роком державної мови, що це дасть?

Принаймні, актуалізуємо це питання. Головне не проводити це для галочки. Щоб перший крок дійсно став серйозним у великій стратегії.

Зараз ви читаєте новину «Порошенкові пропонують оголосити 2018-й Роком державної мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути