четвер, 10 червня 2021 22:03

Порошенко назвав "плівки Медведчука" продуктом пропаганди Офісу президента

Порошенко назвав "плівки Медведчука" продуктом пропаганди Офісу президента
Порошенко розбив фейки з "плівок Бігуса". Фото: eurosolidarity.org

П'ятий президент, лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко заявив, що серіал псевдо-розслідувань "Бігус.Інфо" є зомбуванням людей і не має нічого спільного із журналістикою.

Про це він розповів в інтерв'ю журналісту Валерію Калнишу.

Порошенко, зокрема, зупинився на кількох епізодах і навів конкретні факти, які вщент руйнують цей пропагандистський продукт, створений на замовлення влади.

"Фірма-прокладка для торгівлі електроенергією з Росією була, але її створили не у 2014, а у 2019 році в інтересах олігарха Коломойського завдяки закону, ухваленому монобільшістю та підписаному президентом Володимиром Зеленським.

Вона належала Коломойському. Займається вона за ініціативою Геруса, який запропонував Зеленському підписати відповідний закон і підпис Зеленського там стоїть", – наголосив Порошенко.

Стосовно продуктопроводу "Самара-Західний напрямок" Порошенко нагадав, що Росія отримала його при розподілі радянського майна за каденції Леоніда Кравчука.

"Труба знаходилася у власності Росії більше 20 років. За рішенням тодішнього президента Кравчука потрапила до Росії. І увесь цей час була російською власністю. І лише у 2014 році під час нашої каденції було поставлене питання її повернення в українську власність. Це відомо? Відомо. Журналісти про це знали? Знали", – говорить Порошенко.

Він також нагадав, що підписав чотири рішення РНБО щодо повернення "труби" у власність України.

"Український уряд відповідно до цих рішень пішов в суд і аж до Верховного Суду захищав українську власність. У нас є третя гілка влади. Судова система. І боротьба продовжувалася. Мені здається, аж до 2017 року", – зазначив Порошенко.

Він також звернув увагу, що попри гучні санкції по "трубі", оголошені Зеленським, держава знову має йти до суду. А тим часом "трубою" користується олігарх Коломойський.

"Трубу віддали в управління Коломойському і сумно відомому Лазорку, який ховався від правосуддя під час моєї каденції в Лондоні. І постачають нафту компанії "Роснефть" Сєчіна – правої руки і гаманця Путіна, який зараз займається цими поставками", – наголосив п'ятий президент.

Порошенко також нагадав, що "Севастопольський морський завод" конфіскувала окупаційна влада в Криму, а його керівництво відмовилось реєструватися за російськими законами, дивом вивезло документи і в українських судах довело незаконність конфіскації.

"Хочу наголосити, що у Зеленського і у багатьох інших власність не конфіскували", – зауважив Порошенко.

"Є рішення іменем України українських судів. Вони чітко зазначають, власність "Севастопольського морського заводу" належить кінцевому бенефіціару Порошенку. І це підприємство знаходиться у моїй декларації. Достатньо було, щоб не розповсюджувати цю брехню, просто подивитися в реєстр судових рішень, в реєстр власності і в мою декларацію. Замість того розповсюджується абсолютно цинічна брехня", – зазначає Порошенко.

Щодо закупівлі вугілля з тимчасово окупованих територій, то вона відбувалась у 2014 році під час енергетичної блокади Росії, але відбувалась виключно в українському правовому полі. Жодні відділення банків в ОРДЛО не відкривались.

"У 2014-му році була дуже холодна зима. І коли в листопаді-грудні в тебе віялові відключення електроенергії – це означає не просто, що ти посидиш дві години без світла, або не буде працювати холодильник. А ти будеш сидіти без світла і відповідно електроенергії, без тепла, тому що насоси не працюють і тобі не здатні будуть подати тепло. Ти будеш сидіти без газу і ти просто замерзнеш", – говорить Порошенко.

"Візьміть рішення РНБО, уряду, і там написано публічно, що на підконтрольній території, на нашій території відкриваються рахунки цих підприємств і вони працюють на забезпечення вугіллям. Це свідоме рішення", – нагадав п'ятий президент.

Порошенко також розповів про унікальну спецоперацію, коли мільярди гривень були вивезені з непідконтрольних територій.

"Можливо ви забули унікальну операцію, яка була проведена головою НБУ Гонтаревою, СБУ за моїм санкціонуванням. Коли з окупованого Криму, з банків і з державного банку Україна було вивезено 4,5 млрд грн готівки. Це була спецоперація. Уявіть собі, якби в руках бойовиків і росіян опинилися справжніх 4,5 млрд, скільки би вони могли натворити лиха", – нагадав Порошенко.

П'ятий президент також наголосив, що використання теми заручників і полонених для політичної дискредитації опонентів – це перетин "червоних ліній".

"Абсолютне скотство – використовувати питання заручників, полонених в політичній боротьбі. Але я готовий і до цього. Мене вже нічим не здивуєш", – говорить Порошенко.

"Я пишаюся тим, що витягли майже 3300 українців. І мені дуже сумно, що з квітня 2020 року – вже більше року в Україну не повернувся жоден заручник", – зауважив Порошенко.

"Я дуже активно боровся конкретно за "Рахмана". І це можуть підтвердити і члени моєї команди, і волонтери, і добровольці, які дуже опікувалися визволенням наших заручників", – згадує Порошенко.

За словами Порошенка, росіяни вимагали обміняти "Рахмана" на російського майора Старкова. Відпустити його без рішення суду – означало позбавити Україну надзвичайно важливих аргументів у суді проти РФ, доказів злочинів Кремля, які здійснювалися за наказом Путіна і начальника російського Генштабу Герасимова.

"Це була дилема. Ти маєш з одного боку долю конкретного українця, який знаходиться в полоні, а з іншого боку – доля 42 млн українців, і ти маєш захистити українську землю і українську державу", – відверто говорить п'ятий президент.

Він також спростував фейк про те, нібито "Рахман" був змушений чекати в аеропорту: "Повертаючись з паризького саміту по клімату, я твердо можу сказати, що ніхто мене не чекав, "Рахмана" привезли з Харкова".

Порошенко називає так звані "плівки" політичною атакою на опозицію і розповсюдження теорії "зради", яка чітко координується з Кремля.

"Я вже не знаю, як там Єрмак переговорюється з Козаком чи з Сурковим і звідки він бере ці інструкції. Але я думаю, що Єрмаку краще подумати про свої розмови з Джуліані і про свою участь у справі "Вагнера", – резюмує лідер "Євросолідарності".

Зараз ви читаєте новину «Порошенко назвав "плівки Медведчука" продуктом пропаганди Офісу президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути