середа, 19 січня 2022 14:19

Порошенкові обрали запобіжний захід

П'ятого президента Петра Порошенка відпустили під особисте зобов'язання. Також він має здати свої паспорти, прибувати до слідчого й суду на першу вимогу, повідомляти про зміну адреси проживання та не виїжджати з Києва та області без повідомлення.

Таке рішення ухвалив і оголосив 19 січня слідчий суддя Печерського райсуду Києва Олексій Соколов, передає Gazeta.ua.

Автор: Лілія Мицко
  П'ятого президента Петра Порошенка заміть арешту з мільярдною заставою відпустили під особисте зобов'язання
П'ятого президента Петра Порошенка заміть арешту з мільярдною заставою відпустили під особисте зобов'язання

Обвинувачення наполягало на арешті з правом внести заставу в 1 млрд грн.

Захист Порошенка просив відмовити в клопотанні прокурорів у повному обсязі.

Порошенка підозрюють у державній зраді й фінансуванні тероризму у справі про контрабанду вугілля з ОРДЛО. Діяв у змові з народним депутатом Віктором Медведчуком, бізнесменом Сергієм Кузярою й колишнім міністром енергетики Володимиром Демчишиним, за даними слідства.

Суд заарештував майно Петра й Марини Порошенків. Якщо провину п'ятого президента доведуть - можуть ув'язнити на 15 років.

Обмеження в пересуванні та здавання паспортів перешкоджають політичній діяльності, заявив Порошенко. Тож адвокати оскаржуватимуть це рішення.

Автор: Олексій Гончаренко
  Петро Порошенко  має здати свої паспорти для виїзду за кордон, прибувати до слідчого й суду на першу вимогу
Петро Порошенко має здати свої паспорти для виїзду за кордон, прибувати до слідчого й суду на першу вимогу

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенка хотіли затримати ще в аеропорту - адвокат

Суд призначили на 11:00, але почався із запізненням на 42 хв. Порошенко заявив про спробу влади нав'язати йому безплатного державного адвоката попри те, що він уже має захисників. Щодо цього він має намір звертатися до суду.

Адвокати п'ятого президента попросили суд надати для ознайомлення матеріали ДБР, які не надали захисту. Також просили не називати Порошенка підозрюваним, оскільки він не отримував відповідного повідомлення про підозру.

Суд клопотання захисту задовольнив. І оголосив перерву до 14:00. Засідання знову почалося із запізненням на 25 хв. Згодом оголосили ще одну технічну перерву на 20 хв. О 17:37 слідчий суддя пішов у нарадчу кімнату для ухвалення рішення і був там до 14:00 19 січня.

П'ятого президента України Петра Порошенка підозрюють у державній зраді й фінансуванні тероризму у справі про контрабанду вугілля з ОРДЛО.

Схема діяла впродовж 2014-2015 років. За даними слідства, Порошенко доручав зривати постачання в Україну вугілля з ПАР. Потім на вимогу представників РФ організував підписання контрактів на постачання вугілля з окупованих територій Донбасу. За такою схемою проросійських бойовиків ЛДНР профінансували на понад 200 млн грн.

17 грудня 2021 року слідчі ДБР намагалися вручити Порошенку повістку, але він виїхав за кордон. Повернувся за місяць, 17 січня.

Інші фігуранти цієї справи - нардеп Віктор Медведчук і бізнесмен Сергій Кузяра - перебувають під домашнім арештом. Ексміністр Володимир Демчишин - у міжнародному розшуку.

Зараз ви читаєте новину «Порошенкові обрали запобіжний захід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути